Spring naar content

Ulyanovsk

Hernoemd tot Ulyanovsk in 1924, wordt deze stad beschouwd al het literaire hart van de Russische Federatie. De stad is nu de thuisbasis van 600.000 mensen en staat bekend als de geboorteplaats van de schrijver Ivan Goncharov (1812-1871). In 2012, ter ere van de 200ste verjaardag van de schrijver, eerde de stad hun literaire erfgoed door een museum aan hem op te dragen, het museum toont zijn leven en werken in een gebouw van drie verdiepingen. De lanceringsdatum van dit initiatief viel samen met de uitvoering van verschillende programma’s onder zijn naam. Deze ondernemingen zijn slechts enkele van de grotere inspanningen van de stad om door cultuur geleide ontwikkeling te bevorderen en zoom wees om de creatieve economie van Ulyanovsk te ondersteunen, die in tien jaar tijd drievoudig is vermenigvuldigd.

De levendige literaire scène van de stad wordt ondersteund door een breed scala aan festivals, waaronder het Oblomov Festival, dat de antiheld uit de gelijknamige roman van Goncharov. Het festival trekt jaarlijks ongeveer 5.000 mensen onder het motto “Kom van die bank af!” Een verwijzing naar Oblomov als de “prins van de luiheid”. Bovendien is het internationale galaconcert van lezers een eerbetoon aan een andere nationale literaire figuur, Sergei Miklalkov, auteur van kinderboeken en satirische fabels, door zijn belangrijkste werken te exposeren via een netwerk van bibliotheken die in 10 landen over de hele wereld zijn geïmplementeerd.

De huidige Ulyanovsk ontwikkelingsstrategie van het cultuurbeleid bevestigt de sterke wil van de stad om literatuur tot kernprioriteit te maken en aanjager van zijn duurzame stadsontwikkeling. Tegen 2030 streeft Ulyanovsk ernaar het aantal gepubliceerde boeken van lokale auteurs te vergroten en jonge creatieve ondernemers aan te moedigen deel te nemen aan de boekensector, evenals het ondersteunen van het plezier in lezen en schrijven door openbare ruimtes te vullen met innovatieve literaire apparaten om de nieuwsgierigheid van de bewoners op te wekken.

10 dingen die je moet weten over Ulyanovsk