Spring naar content

Lviv

Lviv is de grootste stad in het westen van Oekraïne en de thuisbasis van 750.000 inwoners. In 2009 werd deze stad erkend als culturele hoofdstad van het land. Bekend om zijn rijke literaire geschiedenis en om zijn drukwerk, is Lviv een stad van schrijvers, uitgeverij en lezers. De helft van de bevolking is ingeschreven bij een van de 174 bibliotheken van de stad. In het begin van de twintigste eeuw was Lviv de enige stad ter wereld waar drie katholieke aartsbisschoppen onderdak konden vinden en deze traditie van religieuze tolerantie binnen de stad heeft talloze schrijvers geïnspireerd om zich bezig te houden met het erfgoed en de cultuur van de stad.

Literatuur wordt op grote schaal gevierd op festivals door de hele stad. Sinds de oprichting in 1997 heeft het Lviv International Festival of Literature 583 auteurs mogen ontvangen en een publiek van meer dan 60.000 mensen verwelkomd. Dit en de meer dan 200 evenementen die in het kader van het festival worden georganiseerd, maakt het festival een van de grootste in Oost-Europa. Naast verschillende literatuur gerelateerde fora, heeft Lviv zijn literaire cultuur ontwikkeld door zich te verbinden met Noorwegen via het More Countries – More Books plan. Dit plan is gericht op het bevorderen van de geest van internationale literaire samenwerking en het delen van ervaringen die lezers en schrijvers gemeen hebben.

De gemeenteraad heeft specifieke programma’s opgesteld ter ondersteuning van culturele projecten, met name door middel van wedstrijden zoals de Annual Competition of Ukrainian Book Publishing, waarbij alle uitgevers van de stad betrokken zijn. In overeenstemming met de strategie en plannen van de stad zijn cultuur en creativiteit aangewezen als kernprioriteiten voor sociale cohesie en duurzame ontwikkeling, evenals voor een veerkrachtig stedelijk milieu, gunstig sociaal beleid, gelijke toegang tot onderwijs en ondersteuning van onderzoek- en innovatiecentra.

10 dingen die je moet weten over Lviv