Spring naar content

Québec City

Québec City werd de 27e UNESCO City of Literature in oktober 2017, op dezelfde dag als Bucheon (Zuid-Korea), Durban (Zuid-Afrika), Lillehammer (Noorwegen), Milaan (Italië), Utrecht (Nederland), Manchester (VK) en Seattle (VS) trad deze stad toe tot de bestaande 20 Cities of Literature in het Creative Cities Network.

Québec City is de oudste Franstalige stad in Noord-Amerika, met een bevolking van 532.000 inwoners. Als op een na grootste stad van Québec, en de hoofdstad, is de stad wereldwijd bekend om zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen en cultureel leven. Sinds 1985 is het een UNESCO-werelderfgoed, met zijn literatuur die zijn Francofoon, Engelstalig en Aboriginal erfgoed weerspiegelt.

10 dingen die je moet weten over Québec City

Quebec, gesticht in 1608, is een van de oudste steden in Noord-Amerika. Als hoofdstad van de provincie ligt Quebec City in het hart van de culturele identiteit van Quebec als een Franstalige natie in Amerika. Dankzij de geschriften van ontdekkingsreizigers zoals Jacques Cartier en oprichter Samuel de Champlain, bestaat de stad sinds zijn prille begin in de literatuur. De eerste Frans-Canadese roman L'influence d'un livre (1837) werd geschreven door Philippe Aubert de Gaspé fils, een inwoner van de hoofdstad. Later werden hier ook enkele van de grootste schrijvers van de provincie Quebec geboren, waaronder Marie-Claire Blais, Roger Lemelin en Jacques Poulin. Chrystine Brouillet, Quebec's meest populaire auteur van misdaadverhalen, is echt verliefd op haar geboorteplaats. Ze maakt het de setting voor haar romans. Zoals H.P. Lovecraft, Albert Camus, Charles Dickens, Anne Hébert en vele anderen, hebben grote schrijvers van hier en elders in Quebec City inspiratie gevonden in de samenkomst van de hemel, de rivier en de straten vol met geschiedenis en verhalen.
De bloeiende literaire gemeenschap van Quebec is zowel extreem levendig als breed. Het bevat meer dan 200 auteurs, 20 uitgevers en meer dan 20 boekwinkels, plus tijdschriften, een boekenbeurs, verhalen vertellen en theaterfestivals, enzovoort. Elk jaar zijn er meer dan 300.000 opnames voor literaire activiteiten. Gezien de grootte van de stad (530.000 inwoners), is dit een behoorlijk groot aantal. In Quebec houdt literatuur zich niet alleen bezig met boeken. Veel evenementen, poëzieavonden, themawandelingen en dergelijke vinden het hele jaar door plaats. Een aantal literaire kunstenaars vermengt literatuur met technologie of andere disciplines. Ze maken shows en andere werken los van traditionele boeken, op zoek naar nieuwe manieren om de wereld te portretteren en literatuur aan het grote publiek te brengen. Literaire organisaties zoals Quebec BD die een stripfestival organiseert en vele andere projecten, Rhizome die literaire shows produceert, of L'Institut Canadien de Québec die bibliotheken beheert, het literaire festival Québec en toutes lettres en een writer in residence-programma organiseert, zijn allemaal zeer actief op het internationale toneel. De volgende generatie literaire kunstenaars is er naast de gevestigde auteurs van Quebec City op alle scènes, in de festivals, enz. Université Laval biedt een van de weinige doctorale graden in creatief schrijven in de hele Franstalige wereld. Een ondersteuningsprogramma, Première Ovation - Arts littéraires, concentreert zich op beginnende auteurs. Sinds de oprichting in 2009 hebben velen van hen multidisciplinaire creatieve schrijfgroepen gemaakt en hun eerste boeken gepubliceerd.
Het literaire leven in Quebec City heeft veel verschillende culturele gemeenschappen die hebben bijgedragen aan de geschiedenis van de stad. The Literary and Historical Society of Quebec, de oudste geleerde samenleving die nog steeds actief is in Canada, heeft tegenwoordig een bibliotheek, een literair festival en vele andere activiteiten in het Engels. In Wendake, het territorium van de Huron-Wendat-natie, is de uitgeverij Hannenorak de enige in de provincie Québec die volledig gewijd is aan de verspreiding van inheemse geschriften. Evenzo is Kwahiatonhk, de First Nations Book Fair, het enige evenement in dit segment van de markt.
Quebec's Maison de la littérature (Huis van de literatuur) is een primeur in Noord-Amerika. Het is in 2015 geopend en dient als een centrum voor verspreiding en verspreiding van literatuur. Het combineert een levendige literaire scène, een writer in residence-programma, een bibliotheek, een permanente tentoonstelling over de Quebecse literatuur, een studio voor contentcreatie en een studio voor stripboeken. Met meer dan 120.000 bezoekers per jaar is het Maison de la littérature een spannend succes!
De Bibliothèque de Québec, het gemeentelijke bibliotheeksysteem, heeft vestigingen in de stad en meer dan 4 miljoen items worden elk jaar gecontroleerd. De lezers van Quebec City zijn ook dol op eBooks: ze lenen de meeste eBooks in de hele provincie! In feite begon De Marque, de toonaangevende distributeur van Franse taalboeken, hier.