Spring naar content

Tartu

De op een na grootste stad van Estland met 120.000 inwoners en een grote studentenpopulatie van ongeveer 20.000 mensen, wordt Tartu beschouwd als het nationale intellectuele centrum. Met de oprichting van de Universiteit van Tartu in het midden van de 17e eeuw, werd de stad een centrum voor onderzoek, innovatie en creativiteit. De stad koestert deze erfenis door een breed scala aan trainingsprogramma’s aan creatieve ondernemers te bieden, waarvan er vele worden ondersteund door het Centre for Creative Industries dat meer dan 1.300 creatieve industrieën in Tartu verbindt.

De belangrijkste literaire evenementen zijn Prima Vista Festival en Crazy Tartu, georganiseerd door de Estonian Literary Society en de Estonian Writers ‘Union. Beide evenementen brengen schrijvers, dichters, muzikanten en artiesten uit heel Estland en daarbuiten bij elkaar. Als onderdeel van Tartu’s voortdurende innovatie in de creatieve sector legt de stad de nadruk op het uitvoeren van projecten om de creatieve ideeën die in de straten circuleren te versterken. Het ‘Tartu in Fiction’-project van de openbare bibliotheek van Tartu toont bijvoorbeeld de visies van bewoners over de stad door de lens van fictie. Bovendien breidt en intensiveert Tartu interdisciplinaire initiatieven uit, met de nadruk op de horizontale aard en de universele waarde van literatuur.

“Tartu 2030” is de huidige langetermijnontwikkelingsstrategie van de stad en wil met behulp van een actief netwerk van ngo’s en maatschappelijke organisaties omvatten en geïntegreerde benaderingen en beleidskaders bevorderen. Cultuur en creativiteit staan ​​centraal in deze strategie, waarvan het hoofddoel is te streven naar duurzame stadsontwikkeling en een veilige stedelijke omgeving voor iedereen tegen 2030. Een specifiek onderdeel van het beleid is gericht op het waarborgen van een goede levenskwaliteit, cultuur en creativiteit voor de burgers van Tartu, aangezien deze worden aangeduid als belangrijke factoren die sociale cohesie mogelijk maken, met name wanneer ze worden tentoongesteld in de openbare ruimte.

 

 

10 dingen die je moet weten over Tartu