Spring naar content

Baghdad

Bagdad is gelegen aan de Tigris-rivier en op de kruising van historische handelswegen. Het is de hoofdstad van Irak en de grootste stad van het land met meer dan 7,6 miljoen inwoners. Genomineerd als de Culturele Hoofdstad van 2013, wordt de stad erkend als een van de belangrijkste centra voor literaire creatie in de Arabische regio en heeft het een reputatie opgebouwd als een stad die tolerantie, begrip en vrede bevordert. Als een stad van diversiteit, publiceert de literatuursector in Bagdad verschillende maandelijkse kranten in drie talen, namelijk Arabisch, Engels en Frans.

Terwijl literaire creatie de kern vormt van het culturele leven van de stad, wijst het Directorate of Cultural Relations $ US150.000 van zijn jaarlijks budget toe ter ondersteuning van literaire evenementen en vrouwen en jonge schrijvers. Met een dergelijke financiering kon Bagdad de eerste internationale conferentie over vertalingen en de Nazik al-Malaika Award voor vrouwelijke auteurs organiseren. Het hele jaar door worden in Bagdad vele poëziefestivals georganiseerd, waaronder het al-Jawahiri-festival, waarbij het genre van de poëzie een van de rode draadjes is in meerdere literaire evenementen.

Bagdad profiteert van staats- en niet-gouvernementele literaire onderzoekscentra en programma’s zoals: de Union of Iraqi Writers, het House of Cultural Affairs, het al-Mamoon House for Translation and Publishing, het Iraqi House of Poetry. Deze centra zijn betrokken bij de promotie van literaire creaties, de verspreiding ervan door vertalingen, de bescherming van de rechten van schrijvers en de verlichting van analfabetisme voor duurzame ontwikkeling.

 

 

10 dingen die je moet weten over Baghdad