Spring naar content

Dublin

Dublin is een stad van de literatuur waar creativiteit, met name schrijven en woorden in alle vormen – proza, poëzie, toneelschrijven en songwriting – worden gewaardeerd en gevierd. De stad was de thuisbasis van vier Nobelprijswinnaars voor de literatuur. De literaire invloed heeft zich verspreid naar de vier hoeken van de wereld: Bloomsday, een dag die het leven van James Joyce herdenkt, wordt zelfs gevierd in steden als Melbourne en St. Petersburg, er bestaan over de hele wereld Oscar Wilde Societies en een van ’s werelds bekendste literaire personages , Dracula, is bedacht door de Ierse auteur Bram Stoker.

Literatuur en literaire cultuur worden gevoed in de stad, waar de Internationale Impac Dublin Literatuurprijs wordt gehouden, ’s werelds meest gewaardeerde prijs voor een enkele roman. Het is ook de thuisbasis van het Dublin Theatre Festival, de oudste in zijn soort in de wereld. Schrijvers worden op prijs gesteld in deze stad, die drie bruggen en talloze straten heeft genoemd naar die schrijvers. De luchthaven van Dublin is versierd met afbeeldingen van schrijvers en citaten die mensen vergezellen op hun reizen, en de stad is ook de thuisbasis van een veerbootmaatschappij die zijn schepen naar schrijvers benoemt.

Dublin erkent zijn grote literaire traditie maar, nog belangrijker, is trots op zijn levendige hedendaagse scène. Samen met de literaire grootheden uit het verleden, zoals James Joyce, Samuel Beckett, George Bernard Shaw, Bram Stoker en Oscar Wilde, drukken de schrijvers van Dublin vandaag de dag hun stempel op het internationale toneel. Colum McCann, Anne Enright, Colm Tóibín zijn allemaal winnaars van prestigieuze internationale schrijfprijzen. Eavan Boland, Brendan Kennelly, John Connolly, Cecelia Ahern en Derek Landy, onder anderen, worden veel gelezen en vertaald en genieten een enorme internationale populariteit. De rol van creativiteit en innovatie wordt erkend, gewaardeerd en ingebed in stadsprogramma’s en beleid, en biedt de industrie een concurrentievoordeel en verrijkt het sociale, economische en culturele leven van de burger.

10 dingen die je moet weten over Dublin