Spring naar content

Iowa City

Al 80 jaar zet Iowa City schrijven in het zonnetje. De ‘Iowa Writers’ Workshop’ aan de Universiteit van Iowa was een van de eerste opleidingen op het gebied van creatief schrijven op universitair niveau, hiernaast bestaan er nog tientallen creatieve programma’s op de universiteit, maar ook in de rest van de stad.

Iowa City staat erom bekend een thuis te zijn voor veel schrijvers en heeft een unieke reeks invloedrijke literaire instellingen die nieuwe manieren onderzoeken om schrijvers te onderwijzen en te ondersteunen. Veel van deze culturele middelen voor de ondersteuning van literatuur zijn ondergebracht bij de Universiteit van Iowa. Naast de ‘Writers’ Workshop’, is de universiteit ook de thuisbasis van het ‘International Writing Program’, het ‘Non-Fiction Writing Program’, de ‘Translation Workshop’, de ‘Playwrights Workshop’, de ‘Spanish Language Creative Writing MFA’, het ‘Iowa Centre for the Book’ en nog veel meer.

De gemeenschap in Iowa City herbergt ook een rijk scala aan literaire plekken, van de wereldberoemde onafhankelijke boekhandel Prairie Lights tot de Iowa Public Library – het drukte bibliotheekgebouw van de hele staat. Deze organisaties, samen met de City of Literature organisatie, bieden een rijke programmering in de stad, zoals het Iowa City Book Festival, het Iowa Summer Writing Festival en het One Book Two Book Children’s Literature Festival.

Er zijn ook verschillende drukkerijen en uitgeverijen in de stad die allemaal de vele schrijvers, die Iowa City als thuisbasis hebben, steunen.

10 dingen die je moet weten over Iowa City

Iowa City is de culturele hoofdstad van Iowa met een populatie van 73.000 mensen. De stad heeft een netwerk bestaande uit de universiteit en haar achterban en burgerinstellingen die lesgeven in schrijven, dit vieren en bestuderen.
De veelgeprezen 'Iowa Writers' Workshop' is 's werelds eerste Master of Fine Arts-opleiding in creatief schrijven. Iowa City en de Universiteit van Iowa hebben een substantiële rol gespeeld in de manier waarop literatuur, eerst in Amerika en vervolg over de hele wereld, is geschreven. Deze workshop is nu verspreid over meer dan 300 Amerikaanse universiteiten en over universiteiten in een tal van andere landen.  
Belangrijke programma's zijn de 'Translation Workshop'; de 'Playwrights Workshop'; het 'Nonfiction Writing Program'; de 'Spanish Language Creative Writing MFA', het 'Summer Writing Festival' (bestaande uit verschillende workshops voor het algemene publiek); en de 'Young Writers' Studio', een zomerprogramma voor middelbare scholieren.
Sinds 1955 zijn er al meer dan 25 Pulitzer-prijzen in de literatuur gewonnen door afgestudeerden en faculteit van de Universiteit van Iowa. Auteurs die in de stad hebben geleefd, gestudeerd en onderwezen zijn Kurt Vonnegut Jr., Robert Penn Warren, Robert Lowell, Flannery O'Connell, Rita Dove, Jane Smiley, Robert Hass en John Irving.
Er verbleven al meer dan 1400 opkomende en gevestigde schrijvers uit meer dan 120 landen in het 'International Writing Program' van de Universiteit van Iowa, waaronder prominenten als Bessie Head, Bei Dao, Luisa Valenzuela, John Banville en Nobelprijswinnaars Orhan Pamuk en Mo Yan. Elke herfst nemen deze schrijvers deel aan tientallen openbare evenementen, waaronder lezingen en paneldiscussies.
'Live from Prairie Nights' nit Prairie Light Books is de enige lopende reeks van live-uitzendingen van literaire lezingen op de Amerikaanse radio. De traditie is nu een nieuw tijdperk ingetreden door gebruik te maken van verschillende media.
Iowa Stad is de thuisbasis voor verschillende literaire persen, waaronder een die zich bezighoudt met vertalen en twee uitgeverijen die zich bezighouden met taal- en literatuurmateriaal. Er is een reeks van gedrukte en online tijdschriften en verschillende literaire blogs. Het zeer gerespecteerde 'Centre for the Book' bewaart het breidt de kunst van het maken van boeken uit.
In 2006 was het percentage dat boeken leende van de bibliotheek 101%. Dit was met mensen uit andere steden meegerekend, maar nog steeds veel. De onderzoeksbibliotheek van de Universiteit van Iowa is de 18e grootste in zijn soort in Amerika. De bibliotheek heeft verschillende bijzondere literaire verzamelingen en honderdduizenden zeldzame boeken in zijn bezit. De bibliotheek is ook de locatie voor vele literatuur gerelateerde tentoonstellingen.
De literaire instellingen van Iowa City sponsoren meer dan 180 literaire evenementen per jaar, waaronder het 'Iowa Book Festival' elk najaar en het 'One Book Two Book Children's Literature Festival' in het voorjaar.
In de binnenstad is er een reeks van in opdracht vervaardigde bronzen kunstwerken in de trottoirs geplaatst. Elk kunstwerk draagt de woorden van een schrijver uit Iowa City.