Spring naar content

Milan

Milaan werd in oktober 2017 de 24e UNESCO City of Literature. Milaan is altijd al een stad geweest van schrijvers en lezers. Schrijvers geboren in Milaan, die hun liefde voor hun woonplaats konden delen, zoals Manzoni of Gadda. Schrijvers uit verschillende delen van Italië, om hun plaats te vinden in een levendige literaire scène, zoals Nobelprijswinnaars Montale en Fo. Schrijvers vanuit de hele wereld die de discrete schoonheid van Milaan ontdekten, zoals Stendhal en Hemingway.

Milanese lezers zijn nieuwsgierig en veeleisend. Ze vertrouwen op een netwerk van bibliotheken (meer dan 200, openbare en privé) en boekhandels (meer dan 400) en ze komen samen op de verschillende literaire festivals, met auteurs uit verschillende landen en culturen. En natuurlijk is Milaan de hoofdstad van de Italiaanse uitgeverswereld , met 500 grote en kleine uitgevers en duizenden professionals die in het veld werken.
Milaan is echter ook de stad van mode, design, architectuur en entertainment, bekend over de hele wereld om zijn unieke stijl. Het resultaat van een constante dialoog tussen traditie en moderniteit. Nieuwe jonge talenten komen naar Milaan om te studeren en hun vaardigheden in het werkveld te testen. Milaan trekt jonge talenten aan, verzorgt en mobiliseert. In deze levendige gemeenschap zijn cultuur en de creatieve sectoren, met name de literatuursector, de motoren van duurzame ontwikkeling van het grootstedelijk gebied, met verschillende broedplaatsen voor startups, maar ook activiteiten voor bewustwording en projecten die open toegang geven tot cultuur, gericht op mensen met een achterstand.

Deze unieke mix van verschillende ervaringen en identiteiten geeft Milaan zijn levendige moderniteit: uitgedaagd door de problemen van stedelijke agglomeratie, laat het ons zien dat we creatieve oplossingen kunnen en moeten vinden die duurzaam zijn. Als Creative City in het UNESCO netwerk kan Milaan vertellen over zijn vermogen om tegelijkertijd internationaal en inclusief te zijn. Milaan trekt, koestert en mobiliseert talenten, biedt een ongeëvenaarde context voor mensen om hun vaardigheden te testen en geeft bedrijven de mogelijkheid om “globaal te gaan”.

10 dingen die je moet weten over Milan