Spring naar content

Nacht van de Poëzie 2017 © Michael Kooren

UTRECHT KRIJGT NIEUW INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL

23 mei 2018

In november 2017 werd Utrecht benoemd tot Unesco City of Literature. Op deze bekroning van de rijke literaire historie van de stad volgt nu de logische volgende stap: een internationaal literatuurfestival dat maar liefst twee weken zal duren. Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) combineert bestaande succesformules zoals de Nacht van de Poëzie met fonkelnieuwe programmaonderdelen. De eerste editie van dit jaarlijks terugkerende festival vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht van 15 tot en met 29 september.

Start van het boekenseizoen
Het nieuwe festival wordt geprogrammeerd en geproduceerd door Het Literatuurhuis en brengt een mix van wereldklassiekers tot literaire thrillers en young adult tot poëzie. “Jaarlijks worden zo’n 45.000 boeken uitgebracht in allerlei genres. Wij willen een gids zijn en de parels uit dit enorme aanbod voor het voetlicht brengen,” zegt Michaël Stoker, directeur van Het Literatuurhuis. “Het festival belooft een schitterende start van het boekenseizoen te worden.”

Het ILFU begint op het Uitfeest Utrecht met onder meer een boekenmarkt op het Vredenburg en eindigt met De Nacht van de Poëzie. In de tussenliggende weken vinden optredens plaats van zowel schrijvers en dichters als muzikanten en theatermakers. In de afgelopen jaren wist Het Literatuurhuis grote internationale namen te strikken zoals Michel Houellebecq, Nick Cave, Paul Auster, Michael Palin en PJ Harvey. In de komende periode wordt bekend welke Nederlandse en buitenlandse schrijvers voor het ILFU naar Utrecht komen en start de kaartverkoop van de verschillende onderdelen.

Literatuur is overal
Talloze Netflix-series, films, theaterstukken en composities zouden zonder literatuur niet bestaan, popmuzikant Bob Dylan kreeg de Nobelprijs: literatuur kent vele verschijningsvormen. Daarom werkt Het Literatuurhuis samen met uiteenlopende partners als TivoliVredenburg, het Nederlands Film Festival en de Stadsschouwburg Utrecht om een zo veelzijdig mogelijk programma samen te stellen.

Utrecht Unesco City of Literature
In november 2017 benoemde UNESCO, de culturele tak van de Verenigde Naties, de stad Utrecht tot City of Literature. Met de titel is Utrecht toegetreden tot een wereldwijd, select netwerk van 28 steden met een levendig literair klimaat. Ook Edinburgh, Dublin, Praag, Barcelona en Seattle behoren tot deze groep. Gezamenlijk proberen de steden nieuwe vormen te vinden om literatuur voor zo veel mogelijk mensen bereikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties.

Het ILFU 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, het Nederlands Letterenfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, K.F. Hein Fonds, Utrecht Marketing en het Lira Fonds.

www.ilfu.nlwww.cityofliterature.nl