Skip to content

Literaire films op Het Belgisch Filmfestival

24 mei 2018

Wist je dat de voorloper van de cinematograaf, die wordt gezien als de geboorte van de cinema, een Belgische uitvinding was?
Joseph Plateau ontwikkelde al in 1836 een stroboscopisch apparaat waarmee bewegende beelden konden worden geprojecteerd. Deze uitvinding leidde uiteindelijk tot de uitvinding van de cinematograaf van de gebroeders Lumière in Frankrijk.

België heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van film, maar kent ook een rijke en productieve filmproductie. Toch zijn deze films zelden tot nooit te zien in Nederland, laat staan populair.
Het Louis Hartlooper Complex en de VPRO pleiten voor een podium voor de Belgische filmtraditie in Nederland. Daarom organiseren ze elk jaar Het Belgisch Filmfestival in Utrecht.
Waar taal en politiek België vaak verdelen, zijn Vlaanderen en Wallonië verbonden door hun cinema, die voor beide streken rauw en gedurfd is. Het Belgisch Filmfestival brengt de (Nederlandse) kijker in aanraking met verrassende en prikkelende lange en korte films en televisieseries, en overtuigt je van de veelzijdigheid en creativiteit van onze zuiderburen.

Natuurlijk zijn er ook een aantal films die een hun inspiratie halen uit de literatuur, Het Literatuurhuis heeft deze films uitgelicht:

– Wij:

Tijdens een verzengend hete zomer in een Belgisch-Nederlands grensdorp proberen acht tieners de lome verveling te doorbreken. Als onschuld wordt vermorzeld door perverse spelletjes en keiharde exploitatie, veranderen de jongens en meisjes in meedogenloze roofdieren. Gebaseerd op de gelijknamige heftige en verontrustende film van Elvis Peeters.
9 juni | 21:30 | Louis Hartlooper Complex | €9,50

– Vele hemels boven de zevende:

Eva staat altijd klaar om de wereld te redden. Ze is een kampioen in geven, behalve aan zichzelf. Achter haar brede glimlach groeit een knagende eenzaamheid. Gebaseerd op de gelijknamige geliefde roman van Griet Op de Beeck.
10 juni | 11:30 | Louis Hartlooper Complex | €9,50

Klinkt dit interessant, neem dan zeker een kijkje, het festival vindt 7 t/m 10 juni plaats in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Meer informatie vind u hier.