Spring naar content

Melbourne

Melbourne wordt vaak gevierd om haar levendige literaire cultuur. De stad ondersteunt dan ook een breed scala aan schrijvers, een bloeiende uitgeverij, een succesvolle cultuur van onafhankelijk boekenverkoop, verschillende literaire organisaties en een gevestigde leescultuur. De stad is ook actief betrokken bij vele evenementen en festivals.

De mensen uit Melbourne consumeren meer boeken, tijdschriften en kranten per hoofd van de bevolking dan enige andere stad in Australië. In de stad is er ook de hoogste concentratie van community-bookclubs in het land. Bovendien komen er veel grootse schrijvers uit Melbourne, waaronder Marcus Clarke, Peter Carey en Helen Garner.

De oudste openbare bibliotheek van Australië, de Staatsbibliotheek van Victoria, bevindt zich in Melbourne. Deze bibliotheek werd opgericht in 1854 en was de eerste grote culturele instelling in Melbourne. De bibliotheek trekt jaarlijks meer dan 1,7 miljoen bezoekers.
Er zijn 289 lokale bibliotheken in de staat Victoria, met 2,5 miljoen leden die elk jaar ongeveer 50 miljoen items lenen. Victorianen van alle leeftijden zijn fervente lezers en bijna de helft van alle Victorianen is lid van de bibliotheek. Er zijn dan ook meer mensen in Victoria die voor hun plezier lezen dan in alle andere staten in Australië. Bovendien namen er meer dan 230.000 kinderen deel aan de ‘Reading Challenge’ van de premier in 2014. Tijdens deze uitdaging lazen de kinderen samen meer dan 4 miljoen boeken.

Melbourne herbergt een groot aanbod aan literaire organisaties, waaronder de ‘Australian Poetry’, ‘Express Media’, het ‘Emerging Writers’ Festival’, het ‘Melbourne Writers Festival’, het ‘Small Press Network’, ‘Wheeler Centre’ en ‘Writers Victoria’.

 

 

 

10 dingen die je moet weten over Melbourne

Melbourne is de thuisbasis voor schrijvers, onafhankelijke uitgeverijen en boekenwinkels in Australië en was de tweede stad die werd benoemd tot City of Literature. Melbourne was ook de eerste Creative City in Australië.
De mensen uit Melbourne consumeren meer boeken, tijdschriften en kranten per hoofd van de bevolking dan mensen in andere steden in Australië en hebben de hoogste concentratie van community book clubs in het land.
De State Library of Victoria is de oudste openbare bibliotheek van Australië en gevestigd in Melbourne. Deze bibliotheek werd opgericht in 1854 en was de eerste grote culturele institutie in Melbourne.  Tegenwoordig komen er meer dan 1.7 miljoen bezoekers per jaar.
Er zijn 289 lokale bibliotheken in Victoria, met 2.5 miljoen leden die per jaar rond de 50 miljoen items lenen. Bijna de helft van alle Victorianen is lid van de bibliotheek.
Victorianen van alle leeftijden zijn fervente lezers. In Victoria zijn er meer mensen die voor hun plezier lezen dan in andere staten. Sinds de 'Premiers Reading Challenge' is begonnen 14 jaar geleden, hebben meer dan 2.5 miljoen studenten meer dan 45 miljoen boeken gelezen.
The Story of the Kelly Gang, wordt gezien als de eerste verhalende film en is opgenomen in Melbourne in 1906.
De State Library of Victoria heeft een grote collectie van zeldzame boeken, met werken van auteurs als Shakespeare, maar ook Charles Darwin en Patrick White. Deze werken kunnen op afspraak worden bekeken, of worden gezien op de permanente zeldzame boeken expositie, 'World of the book' (eerst bekend als: 'Mirror of the world').
Cole’s Book Arcade, geopend door E.W. Cole, had in het begin van de twintigste eeuw de reputatie van de grootste boekenwinkel van de wereld. Met het aantal van 2 miljoen boeken in voorraad, kwam deze winkel onder de aandacht van veel international beroemdheden, zoals Mark Twain.
Peter Dodds McCormick componeerde de tekst van Advance Australia Fair in de bus naar huis na een avondconcert in het Exhibition Building. 
Een van de eerdere bestsellers van Australië, The Mystery of a Hansom Cab, geschreven door Fergus Hume, werd gepubliceerd in 1886. Het is een moordmysterie dat plaatsvindt in de stad. Er zijn meer dan een half miljoen exemplaren van deze roman verkocht en ook meerdere keren verfilmd.