Spring naar content

Dunedin

Dunedin is de grootste stad van Nieuw-Zeeland qua gebied en staat bekend om zijn contrasterende landschappen. Het is een uitgestrekte stad die stedelijke en landelijke gemeenschappen omvat. Het ligt aan het begin van de Otago-haven en strekt zich uit van de oevers van de Stille Oceaan tot de wildernis van het achterland van Otago. Dit landschap inspireert dichters en schrijvers sinds de 19e eeuw: onder meer dichter Thomas Bracken, auteur van het volkslied van Nieuw-Zeeland; Charles Brasch, oprichter van Landfall, het belangrijkste literaire tijdschrift van het land; en Janet Frame, internationaal gerespecteerd voor haar fictie en poëzie.

Naast het indrukwekkende uitgeverserfgoed van Dunedin herbergt de stad ook vele nationaal belangrijke bibliotheken en boekencollecties, waaronder de Dunedin Public Library, de eerste gratis openbare bibliotheek van Nieuw-Zeeland die werd opgericht in 1908. Daarnaast is het Centre for the Book in 2012 geopend, is een kenniscentrum op het gebied van de boekgeschiedenis en de printcultuur en onderzoekt nieuwe platforms en modellen voor publicatie en distributie van boeken.

Het hele jaar door dragen literatuurgerelateerde evenementen bij aan de sfeer van de stad, zoals het Dunedin Writers and Readers Festival, de New Zealand Book Month en het Children’s Storylines Festival.

10 dingen die je moet weten over Dunedin