Spring naar content

Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië met 280.000 inwoners en staat bekend als productief centrum van literaire creatie met een gemiddelde van 850 boeken die elk jaar worden gepubliceerd. Met zijn sterke openbare bibliotheeknetwerk met meer dan 500.000 leden, kreeg de stad de titel van World Book Capital en werd de eerste stad die gastheer was voor het World Book Summit, waarbij de aangenomen resolutie van Ljubljana benadrukte hoe belangrijk boeken zijn voor duurzame ontwikkeling en culturele diversiteit.

Ljubljana heeft een levendige creatieve scène en biedt onderdak aan verschillende grote internationale evenementen. Als thuisbasis van het hoofdprogramma voor het prestigieuze Fabla Festival, toont de stad elk jaar meer dan 60 kunstenaars, waaronder internationaal gerenommeerde schrijvers zoals Mueller, Franzen, Kureishi, Houellebecq en Galloway. Het literaire leven van Ljubljana zet zich in voor het promoten van lezen voor iedereen, maar verlevendigt de openbare ruimte door middel van diverse initiatieven, zoals de openlucht bibliotheek en literaire wandelingen. Het Ljubljana Reads Project richt zich ook op het verbreden van de participatie van jongeren door hen gelijke kansen te bieden om van literatuur te kunnen genieten.

Als lid van het International Cities of Refugees Network (ICORN) zet Ljubljana zich in voor het ondersteunen van de vrijheid van meningsuiting en het bieden van creatieve omgevingen voor schrijvers. De gemeente biedt gratis openbare ruimten voor culturele activiteiten via openbare aanbestedingen. In het district Šiška zijn 36 kantoren in een voormalig administratiegebouw verhuurd aan kunstenaars, met de nadruk op de bijzondere dynamiek van de stad wat betreft het bevorderen van culturele voorzieningen en het ondersteunen van de opkomst van creatieve industrieën.

10 dingen die je moet weten over Ljubljana