Spring naar content

Krakau

Het hart van de Poolse taal en literatuur is Krakau, gevierd om zijn uitgeverij traditie die teruggaat tot de 16e eeuw. Krakau is de thuisbasis van meer dan 75 boekhandels en bijna 100 uitgeverijen, het Polish Book Institute en de oudste universiteit van Polen, de Jagiellonian, gesticht in 1364. Krakau wordt erkend als de eerste scriptoria, die in de 11e eeuw in de stad werd gevestigd.

Gerenommeerde schrijvers zijn verbonden met de stad, waaronder Joseph Conrad Korzeniowski, Adam Zagajewski en Nobelprijswinnaars in de literatuur, Henryk Sienkiewicz en Wisława Szymborska.

Elk jaar worden er verschillende prestigieuze onderscheidingen, waaronder de Jan Długosz Prize, de Kazimierz Wyka Award en de Wisława Szymborska Poetry Award uitgereikt aan erkende literaire figuren. Krakau wijst regelmatig een boek van de maand aan en elk jaar kent de Transatlantyk Prize een literaire prijs toe voor de promotie van Poolse literatuur in het buitenland. In 2011 trad Krakau toe tot het International Cities of Refuge Network (ICORN), een vereniging van 40 steden die vervolgde schrijvers een veilige plaats bieden om te schrijven en te leven. Krakau heeft ook verschillende residenties in samenwerking met de Villa Decius Association voor gastschrijvers van ICORN.

Krakau herbergt vele literaire festivals, waaronder het Conrad Festival, het Milosz Festival en de grootste internationale Book Fair in Polen. Krakau staat ook bekend als centrum voor avant-garde poëzie en is leider in innovatieve visuele, performance, cyber en kinetische poëzie.

10 dingen die je moet weten over Krakau