Spring naar content

Heidelberg

Al meer dan 700 jaar wordt er in Heidelberg historisch significante literatuur geschreven en verzameld. De oprichting van de University of Heidelberg in 1386 vormt het startpunt van de unieke cultuurgeschiedenis van Heidelberg als stad van denkers en dichters. De Duitse boeken van de beroemde renaissancebibliotheek Bibliotheca Palatina zijn nog steeds in de University of Heidelberg en worden momenteel gedigitaliseerd. Aan het begin van de 18e tot de 19e eeuw werd de romantische literaire periode gevormd in Heidelberg. Talloze filosofen en sociologen ontwikkelden een interdisciplinair discours dat nog steeds leeft.

Tegenwoordig huisvest Heidelberg ongeveer 200 schrijvers, 45.000 studenten van over de hele wereld en een groot aantal uitgevers, boekwinkels (1.5 per 10.000 bewoners), antiquariaten en gerenommeerde vertalers.

De creativiteit van Heidelberg maakt het een unieke economische speler in Duitsland. De culturele en creatieve sector vertegenwoordigt een veel hogere rol in de algehele economische prestaties van de stad – meer dan een derde van het inkomen van de sector is afkomstig uit de literatuur en uitgeverijen – hoger dan welke andere stad in het land dan ook. In 2013 werd een centrum voor de creatieve economie, het Centre of Creative Industries, opgericht om startende ondernemingen op literair gebied te helpen.

Samen met projecten op het gebied van “tekst – taal – filosofie”, houdt Heidelberg zich ook bezig met unieke initiatieven op het gebied van dans, kunst en muziek. Samen met de naburige stad Mannheim, UNESCO City of Music, voegt Heidelberg zich bij het UNESCO Creative Cities Network als echte interdisciplinaire stad.

10 dingen die je moet weten over Heidelberg