Spring naar content

Barcelona

Sinds de 19e eeuw wordt Barcelona, ​​een stad met 1,6 miljoen inwoners, universeel erkend als een publicatiecentrum voor Spaanse, Latijns-Amerikaanse en Catalaanse literatuur. Populair bij multinationale groepen en met een eigen, bloeiende onafhankelijke uitgeverswereld, voegt de sector 1,2 miljard euro toe aan de regionale economie en is de afgelopen twee decennia zowel op lokaal niveau geconsolideerd, zoals blijkt uit het verdubbelde aantal openbare bibliotheken en op internationaal niveau, met 44,8% van de uitvoer van boeken naar de regio Latijns-Amerika.

De sector van de literatuur in Barcelona behoudt zijn internationale dynamiek door de organisatie van een breed scala aan internationale boekenbeurzen, waaronder Liber, de belangrijkste Spaanse taalbeurs in Europa met speciale aandacht voor digitale inhoud. De stad is ook de thuisbasis van de Catalaanse PEN, het op twee na oudste lid van de PEN International INGO. Er worden programma’s ondernomen om het alfabetisme en de literaire nieuwsgierigheid voor het grote publiek en specifieke doelgroepen te vergroten. Het “Regional Literary Agency Programme” voert met name lezingen uit op onverwachte plaatsen in de stad, zoals voetbalvelden, in het parlement van Catalonië; Het parlementsgebouw en de treinen van Barcelona, ​​evenals conferenties en workshops in correctionele faciliteiten en ziekenhuizen.

Om de creativiteit verder te bevorderen, biedt het Gemeentelijk Cultuurbureau 130.000 euro om literaire evenementen te ondersteunen en de internationale impact van de stad in het veld te vergroten. Bovendien is Barcelona een van de steden die Agenda 21 voor cultuur heeft geïnitieerd, wat getuigt van een rijke ervaring in internationale samenwerking en toewijding om creativiteit centraal te stellen in zijn agenda voor stedelijk beleid, door te werken aan een inclusieve ontwikkelingsaanpak op basis van economische haalbaarheid , sociale rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid voor het milieu en culturele vitaliteit.

 

10 dingen die je moet weten over Barcelona

De stad Barcelona heeft een rijk literair erfgoed met een lange historische achtergrond. Er zijn veel bekende schrijvers die hebben bijgedragen aan de wereldliteratuur geboren in Barcelona, waaronder Joan Maragall, Mercè Rodereda, Joan Perucho en Ana Maria Matute. De stad is daarnaast ook altijd een bron van inspiratie geweest voor andere schrijvers. Zo was Barcelona de enige echte stad die in Don Quixote verscheen, was de stad het decor van de hommage aan Catalonië door George Orwell en is was de stad ook het tijdelijke thuis van schrijvers als Gabriel García Márquez, Roberto Bolaño, Mario Vargas Llosa, Josep Pla en Gabriel Ferrater.
Barcelona is een van de belangrijkste plaatsen waar boeken worden uitgegeven in de wereld. Catalaanse en Spaanse uitgeverijen exporteren hun boeken over de hele wereld, vooral naar Europa en Latijns-Amerika. Dit vertegenwoordigt meer dan de helft van de omzet in de Spaanse uitgeverijsector. Uitgevers vormen het hoofd van een lange keten van toelevering in de boekensector, in die keten zitten bijvoorbeeld de auteurs, literair agenten, redacteuren, vertalers, illustratoren, ontwerpers, drukkers, distributeurs, boekverkopers en culturele journalisten. Er is ook een uitgebreid scala aan scholen, workshops en Master opleidingen met betrekken tot literatuur en schrijven.
Meer dan de helft van de inwoners van Barcelona heeft een lenerspas van de bibliotheek. Jaar na jaar blijven bewoners de bibliotheken waarderen als de meest gewaardeerde faciliteit. Tegenwoordig heeft de stad 40 bibliotheken, die toegang bieden tot boeken voor iedereen, maar deze dienen ook als centra voor geprogrammeerde activiteiten over literatuur en algemene kennis open voor het grote publiek.
Barcelona heeft een uitgebreid en gevarieerd netwerk van zeer actieve boekwinkels. Sommige van de meer klassieke gevestigde boekhandels hebben een uitgebreide en gespecialiseerde collectie in verschillende talen. Andere jongere en kleinere boekhandels organiseren juist weer veel literaire activiteiten in hun lokale districten. Sinds 1882 hebben klassieke boekhandelaren elke zondag hun kraampjes opgezet op de Saint Antoni Markt, hier kunnen potentiële kopers heel veel verschillende dingen vinden, van verzamelobjecten tot tweedehands boeken, zeldzame items en een schat aan andere rariteiten.
Op 23 april vieren de Catalanen de Boekendag, deze valt samen met Saint George's Day, een dag waarop mensen de straat op gaan om boeken en rozen te kopen en te geven aan mensen die ze dierbaar zijn. Op die dag worden er meer dan 1.5 miljoen boeken en 5.5 miljoen rozen verkocht. Nog meer dan een feest of bijeenkomst, is Saint George's Day een unieke ervaring. In 1995 heeft UNESCO deze datum aangewezen als World Book Day en Copyright Day.
In 2006 promootte Barcelona de oprichting van het ICORN-netwerk (International Cities of Refuge Network), en in samenwerking met de Catalaanse PEN-club creëerde Barcelona het Writers's Shelter programma, dat onderdak biedt aan een periode van twee jaar voor schrijvers die bedreigd worden door hun beroep. Het belangrijkste doel van dit programma is om de samenleving bewust te maken van de noodzaak om de vrijheid van meningsuiting, democratie en internationale solidariteit te verdedigen en te beschermen.
In Barcelona worden veel soorten literatuurfestivals en boekenbeurzen georganiseerd voor allerlei soorten publiek: fans van de misdaadroman kunnen genieten van BCNegra; de jongsten en hun gezin vieren Món Libre; poëzie wordt intens beleefd tijdens Barcelona Poesia; en Barcelona Novel-la Històrica neemt ons mee op een reis terug naar het verleden. Twee belangrijke evenementen: Saló del Còmic en Saló del Manga promoten en verspreiden de wereld van de komische verhalen. Setmana del Llibre en Català verzamelen boeken die zijn gepubliceerd in het Catalaans en Fira del Llibre d'Antic in d'Ocasió is de plek waar de koopjes zijn, maar ook de zeldzame boeken. Boekenbeurzen als Liber zijn een ontmoetingsplek voor de professionele sector.