Spring naar content

Annie M.G. Schmidt week

14 mei 2018

Woensdag 16 t/m zaterdag 26 mei is het weer de Annie M.G. Schmidt week. Zondag 20 mei is het de geboortedag van deze Nederlandse dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. 

Schmidt was voor haar tijd een vrije geest. Ze schroomde er niet voor om grove taal te gebruiken. In een hoorspel liet ze bijvoorbeeld iemand zeggen “dat hij die ander een schop onder zijn achterwerk zou geven”.  Dit werd beantwoord met opzeggingen en verontwaardigde reacties bij de VARA, die het hoorspel had uitgezonden. Ondanks dit “heftige” taalgebruik werd Annie M.G. Schmidt beroemd in Nederland en Vlaanderen, vooral met haar kinderboeken als Jip en Janneke, Puk van de Petteflet en Abeltje. Maar ook haar kinderversjes, zoals Dikkertje Dap en Beertje Pippeloentje zijn bij veel Nederlanders bekend.

De huidige generatie kan ook niet om het werk van Schmidt heen. Zo is de inmiddels legendarische televisieserie Ja zuster, nee zuster tot film gemaakt en nog regelmatig te zien op tv.

In Utrecht kun je deze film zelfs op een hele speciale manier kijken. Speciaal voor de Annie M.G. Schmidt-week vertoont de Bibliotheek Utrecht op maandag 21 mei namelijk een meezingversie! Kom dus lekker kijken en uit volle borst meezingen.