Spring naar content

Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Akwasi, nijntje en De Kift in City of Literature programma op het Uitfeest

15 augustus 2019

Op zondag 15 september tijdens het Uitfeest in Utrecht vieren het ILFU International Literature Festival Utrecht en de Bibliotheek Utrecht de opening van het culturele seizoen met een uitgebreid City of Literature programma. Het programma vindt plaats in en rond het Stadhuis van Utrecht van 11.30 tot 17.00 uur. De toegang tot alle programma’s is gratis.

Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Ronald Giphart, Abdelkader Benali en Rob van Essen zijn onder andere te gast tijdens het City of Literature programma in de Raadzaal en Trouwzaal. Op het buitenpodium staan onder meer dichter en rapper Akwasi en de fanfarepunkband De Kift. Daarnaast kan jong en oud terecht in het Stadhuis voor muziek, theater en doe-activiteiten.

Boekenparade, minicolleges en Human Library
Tijdens de Boekenparade in de Raadzaal vindt een reeks korte interviews plaats met Geert Mak, Manon Uphoff, Dimitri Verhulst, Annet Schaap, Ronald Giphart, Rob van Essen, Anne-Gine Goemans, Maarten Spanjer, Jaap Robben en Abdelkader Benali over hun nieuwste boekuitgave. Het publiek kan vooraf al vragen indienen voor hun favoriete schrijver via de website van Het Literatuurhuis.

Dat literatuur aan de basis staat van veel muziek, film, kunst, games en tv-series komt aan bod in vijf minicolleges. Deze worden gegeven door onder andere kunstjournalist Hans den Hartog Jager, schrijver Manon Uphoff en filmkenner Kevin Toma in de Trouwzaal. In de Human Library worden mensen in plaats van boeken uitgeleend en kunnen bezoekers in gesprek met levende boeken.

Babyconcert, theater, robots en Roald Dahl
Het kinderprogramma start met een klassiek babyconcert voor de allerjongsten. Ouders kunnen met hun kinderen een nieuw, bijzonder prentenboek ontdekken in het Verhaalatelier. Theatergroep Epos speelt de kindervoorstelling Joris en de geheimzinnige toverdrank naar het kinderboek van Roald Dahl en er is een prentententoonstelling van Quentin Blake, de wereldberoemde illustrator van Roald Dahls boeken. Ook zijn er allerlei doe-activiteiten. Zo kunnen kinderen met een green screen hun eigen boekomslag maken en kennismaken met robot Bliep. Jong en oud kan op de foto met een levensgrote nijntje. Voor boekadvies op recept zijn er de Boekendokter (voor kinderen) en de Boekenapotheek (voor volwassenen).

City of Literature Live
Op het buitenpodium op het Stadhuisplein treden rapper en dichter Akwasi en de poëtische punkfanfareband De Kift op. Ook op het podium staan the Three Al’s en WOLKEN. Dit is het nieuwe project van Rita Zipora die eerder al indruk maakte met haar Nederlandstalige teksten op elektronische soundscapes. De muziekoptredens worden afgewisseld door voordrachten van spoken word-artiesten.

De Utrechtse Boekenmarkt
Wegens het succes van vorig jaar strijkt De Utrechtse Boekenmarkt dit jaar voor de tweede keer neer op het Vredenburgplein, op loopafstand van het Stadhuis. De boekenmarkt is dit jaar uitgebreid naar ruim 175 kramen en vindt plaats van 9.30 tot 17.30 uur. Er zal een breed aanbod te vinden zijn van literatuur en geschiedenis tot poëzie, kinderboeken en kunst.

Ook in een aantal boekhandels zijn er schrijversoptredens. Salon Saffier presenteert een wandeling en gesprek naar aanleiding van de heruitgave van Clare Lennarts Huisjes van kaarten. Het volledige City of Literature programma en alle aanvangstijden zijn terug te vinden op www.culturelezondagen.nl.

Over Utrecht UNESCO City of Literature
Sinds eind 2017 draagt Utrecht deze titel. Daarmee is de stad toegetreden tot een wereldwijd select netwerk van 28 steden met een levendig literair klimaat. Gezamenlijk proberen de steden nieuwe vormen te vinden om literatuur voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken en een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals van de Verenigde Naties. Meer informatie is te vinden op www.cityofliterature.nl