Spring naar content

Norwich

Norwich is een middelgrote stad (230.000 inwoners) in het oosten van Engeland. Het is een plaats waar ideeën en het geschreven woord al meer dan 900 jaar floreren. Het literaire erfgoed van de stad omvat het eerste boek dat door een vrouw in het Engels is gepubliceerd: Revelations of Divine Love geschreven door Julian van Norwich in de veertiende eeuw, die nog steeds resoneert in de huidige tijd. In recentere jaren werd de eerste Master in Creative Writing van Groot-Brittanië opgericht aan de Universiteit van East Anglia (UEA). Schrijvers van wereldformaat – waaronder Ian McEwan en Kazuo Ishiguro – hebben dit Master programma gevolgd. Nu wordt dit programma algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke cursussen voor Creative Writing. In 1989 richtte W.G. “Max” Sebald, misschien wel een van de meest originele schrijvers van de twintigste eeuw, het British Centre for Literary Translation op aan het UEA. Dit centrum stimuleert de samenwerking tussen schrijvers en vertalers van over de hele wereld en heeft gediend als model voor nieuwe vertaalcentra in Polen, India, China en Egypte.

De creatieve sector is een integraal onderdeel van Norwich. Bewoners besteden meer aan cultuur per hoofd van de bevolking dan ergens anders in het Verenigd Koninkrijk. Gedurende vijf opeenvolgende jaren The Millennium Library het hoogste aantal boeken van alle bibliotheken in het land uitgegeven. Norwich is ook de thuisbasis voor het oudste stadskunstenfestival in het Verenigd Koninkrijk en elk jaar trekt het Norfolk and Norwich Festival duizenden bezoekers met zijn moderne en veelzijdige programma.

Het Writers Centre Norwich – dat de aanleiding vormde voor de benoeming tot ‘City of Literature’ – werd in 2003 opgericht als een baanbrekende samenwerking tussen UEA, Arts Council England, Norwich City Council en Norfolk County Council. In 2015 verhuisde het Writers Centre Norwich naar de Dragon Hall, een monumentale middeleeuwse handelshal. Met ambitieuze plannen om zich te vestigen als nationaal centrum voor het schrijven, zal de reputatie van Norwich als wereldleider voor literaire innovatie nog verder groeien.

10 dingen die je moet weten over Norwich