Spring naar content

photo: Hannah Hutchins

UNESCO City of Literature Conferentie in Norwich en Nottingham

8 juni 2019

Culturele leiders uit 26 steden verspreid over 5 continenten ontmoetten elkaar vorige maand in Norwich en Nottingham voor de eerste bijeenkomst van het UNESCO City of Literature-netwerk in Engeland. Zij gaven presentaties over de literaire projecten in hun stad, discussieerden over actuele thema’s in de literaire wereld en brachten nieuwe samenwerkingen tot stand. De conferentie liep van 20 tot 24 mei 2019 en werd ondersteund door financiering van Arts Council England.

“De Nationale Commissie voor UNESCO schat dat de creatieve steden in het Verenigd Koninkrijk 2,4 miljoen pond per jaar genereren door hun aansluiting bij het Creative Cities-netwerk,” aldus Chris Gribble, CEO van het National Center for Writing in Norwich. “Deze vruchtbare partnerschappen zorgen ervoor dat we veerkracht houden in een snel veranderende wereld. Het Cities of Literature Network heeft zich ontwikkeld tot een krachtige beweging die bepleit dat kunst en cultuur essentieel zijn voor het stimuleren van vernieuwing, toerisme, werkgelegenheid en het gezonder en gelukkiger maken van mensen.”

Literatuur als bruggenbouwer
Chris Gribble was samen met Sandeep Mahal, directeur van Nottingham City of Literature, verantwoordelijk voor de organisatie van de conferentie. Volgens de twee initiatiefnemers is literatuur in staat tot het bouwen van bruggen, het stimuleren van de gemeenschapszin en het bevorderen van empathie, begrip en tolerantie. “Literatuur kan geen bergen verzetten, maar ze kan wel aanzetten tot sociale vooruitgang. We hebben cultuur en literatuur, evenals een vooruitstrevend cultuurbeleid nodig om aan te tonen waar een beschaafde en creatieve samenleving toe in staat is. Dat is waar de Cities of Literature gezamenlijk voor staan.”

Prioriteiten van het netwerk
Sandeep Mahal
is sinds 2016 directeur van de City of Literature-organisatie in Nottingham en sinds vorig jaar tevens voorzitter van het internationale netwerk. “We hebben tijdens de conferentie de prioriteiten voor onze internationale samenwerking opnieuw vastgesteld: het verbeteren van de mobiliteit van schrijvers, het tot stand brengen van uitwisselingen op boekenbeurzen en festivals en het opzetten van vertaalprojecten. Maar ook grote sociale problemen die elk van ons in zijn eigen land voelt, zoals ongeletterdheid, grote inkomensverschillen en genderongelijkheid, staan hoog op onze agenda. Als creatieve steden zetten we ons in om mensen bewust te maken van die problematiek: literatuur is daar bij uitstek voor geschikt,” aldus Mahal.

Snoepwinkel
“De conferentie in Norwich en Nottingham was zeer leerzaam en nuttig,” bekent Michaël Stoker, directeur van Utrecht City of Literature. “Het is toch een beetje alsof je in een snoepwinkel rondloopt: in een paar dagen zie je de beste literaire evenementen, projecten en strategieën ter wereld voorbijkomen en je mag mee naar huis nemen wat voor jou van belang is. Dat is een enorme luxe. En dat alles in twee voortreffelijke literatuursteden, waar we topschrijvers als Ali Smith, Robert MacFarlane en Audrey Niffenegger mochten ontmoeten.”

De conferentie werd bijgewoond door bijna vijftig vertegenwoordigers uit Barcelona, ​​Spanje; Bucheon, Zuid-Korea; Dublin, Ierland; Dunedin, Nieuw-Zeeland; Durban, Zuid-Afrika; Edinburgh, Schotland; Granada, Spanje; Heidelberg, Duitsland; Krakau, Polen; Iowa City, VS; Ljubljana, Slovenië; Lviv, Oekraïne; Manchester, Engeland; Melbourne, Australië; Milaan, Italië; Montevideo, Uruguay; Norwich, Engeland; Nottingham, Engeland; Óbidos, Portugal; Praag, Tsjechië; Québec City, Canada; Reykjavik, IJsland; Seattle, VS; Tartu, Estland; Ulyanovsk, Rusland en Utrecht, Nederland.

Het UNESCO Cities of Literature-netwerk verenigt 28 steden die samen een bevolking van 26 miljoen mensen, 1250 bibliotheken, 130 literaire festivals en meer dan 1200 boekhandels vertegenwoordigen. Het UNESCO-predicaat erkent uitmuntendheid en het verplicht steden om de literatuur te koesteren, de vrijheid van meningsuiting te ondersteunen en ervoor te zorgen dat de literatuur een zo breed en divers mogelijk publiek bereikt.