Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing over Peerke en z’n kameraden, het beroemd geworden kinderboek uit 1919 van meesterverteller en onderwijzer W.G. van de Hulst (1879-1963) door Van de Hulsts biograaf Jacques Dane. Het boek wordt alom beschouwd als een van de klassieke kinderboeken over de Groote Oorlog (1914-1918).
Over Peerke schreef Arjan Peters (de Volkskrant januari 2014): ‘Duizenden Belgische vluchtelingen kwamen in de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Maar er bestaat maar één echt oorlogsboek over hun lot.’

Van de Hulst, die ruim vijfennegentig kinderboeken schreef, beschouwde Peerke als zijn beste en mooiste boek: het verhaal over een Vlaamse jongen die tijdens het oorlogsgeweld beide benen verliest, met zijn grootvader naar Nederland vlucht en altijd maar in bed moet liggen, maar gelukkig is als de jongens die vaak voor zijn raam spelen zijn kameraden worden.
Jacques Dane gaat in zijn lezing met beeldmateriaal nader in op de inhoud van het boek, hoe het destijds gerecenseerd werd in de christelijke pers en daarbuiten, plaatst Peerke in de context van de tijd en spreekt over de positie van Van de Hulst in het veld van kinder- en schoolboekenauteurs, specifiek waar het gaat om ‘vredesopvoeding’. Er is ook aandacht voor de geschiedenismethode Toen … En nu! van Van de Hulst. In hoeverre is deze methode beïnvloed door de Eerste Wereldoorlog? En waarom werd Peerke door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog verboden?

Bezoek graf W.G. van de Hulst: Ter herdenking van het feit dat het op 28 oktober 140 jaar geleden is dat W.G. van de Hulst in Utrecht geboren werd, wordt er op 26 oktober om 13.00 uur een bezoek gebracht aan het graf van de schrijver op de begraafplaats Soestbergen, Gansstraat 167 te Utrecht. Op zijn grafsteen staat een stenen versie van het boek Peerke en z’n kameraden. Uit het boek zal worden voorgelezen door een kleindochter van W.G. van de Hulst. Aanmelden voor dit bezoek is niet nodig. Wel reserveren voor de lezing.

Lezing en bezoek aan begraafplaats worden georganiseerd door Stichting Salon Saffier, Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu en de Maatschap Erven W.G. van de Hulst.

za
26.10 2019
Tijd: 15:00 - 17:00 uur
Prijs vanaf: €5
Evenement Categorie:
Locatie


Organisator

Salon Saffier

Delen