Skip to content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

‘Ik heb een min of meer onweerstaanbare passie voor boeken en de behoefte me voortdurend te vormen, te studeren als je wilt, net zoals ik de behoefte heb om brood te eten’, schrijft Vincent van Gogh (1853-1890) aan zijn broer Theo in juli 1880. In zijn brieven noemt hij meer dan 150 schrijvers uit tien landen en op z’n minst 200 werken in vier talen, die samen bijna drieduizend jaar literatuurgeschiedenis beslaan. Van Homerus tot Zola. Van Gogh las, kopieerde, verwierp, adoreerde, citeerde, vervormde, herlas, veroordeelde en raadde zijn broer, zus en kunstenaarsvrienden in zijn brieven vaak dringend de literatuur aan die hij zelf belangrijk vond.

Wouter van der Veen vertelt over de ‘literaire reis’ van de schilder, over de bevestiging van zijn ideeën en verantwoording van zijn daden die hij beide bijna altijd zocht in de boeken van zovele befaamde schrijvers; over zijn brieven – egodocumenten, waarin Van Gogh commentaar geeft op zijn leven en kunstenaarschap -, die op dezelfde hoogte gesteld worden als de correspondentie van Multatuli en beschouwd worden als de aangrijpendste kunstenaarscorrespondentie uit de wereldliteratuur.
Gelardeerd met beeldmateriaal en een voordracht van fragmenten uit het werk van ‘de auteurs van Van Gogh’ en zijn brieven door Joop Keesmaat.

Lokatie: Salon Saffier, Boorstraat 107, Utrecht
Toegang: € 17,50

In verband met beperkte ruimte tijdig reserveren noodzakelijk.
» reserveer voor deze voorstelling

zo
26.05 2019
Tijd: 14:30 uur
Prijs vanaf: €17,50
Evenement Categorie:
Website Evenement
Locatie

Salon Saffier
Boorstraat 107
Utrecht,

Organisator

Salon Saffier

Delen