Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Italiaanse stad Triëst, gelegen ten oosten van Venetië en grenzend aan Slovenië, was ooit een levendige havenstad in het uiterste zuiden van het Habsburgse rijk, een
Smeltkroes van Duitse, joodse, Italiaanse en Slavische cultuur. Een stad met vele beroemde koffiehuizen, die het in enkele decennia zou brengen tot een speerpunt van de nieuwste Italiaanse literatuur, patriottisch maar niet minder kosmopolitisch, open voor de laatste inzichten op wetenschappelijk gebied, zoals de psychoanalyse, maar ook een typisch ‘mitteleuropäisches’ cultuurcentrum, dichter bij Wenen en Praag dan bij Rome. Niet voor niets werd Triëst ook wel ‘Wenen aan zee’ genoemd.

Hier schreven rond de Eerste Wereldoorlog de grote schrijvers en dichters Italo Svevo, vriend en model voor James Joyce, en later Umberto Saba hun romans en gedichten. Tegenwoordig is ondermeer Claudio Magris, vaak getipt voor de Nobelprijs, een belangrijke representant van Triëst, de stad die nu te boek staat als ‘een literaire hoofdstad in Midden-Europa’. Reinier Speelman, kenner van de Italiaanse literatuur, schetst een portret van de stad en zijn beroemde schrijvers. Met voordracht van acteur Joop Keesmaat. en beeldmateriaal.

zo
19.01 2020
Tijd: 14:30 - 17:00 uur
Prijs vanaf: €18
Evenement Categorie:
Website Evenement
Locatie

Salon Saffier
Boorstraat 107
Utrecht,
+ Google Maps

Organisator

Salon Saffier

Delen