Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Internationaal Filosofiefestival - Werelddenkers van Ubuntu tot Tao

Met: Antjie Krog, Michiel van Elk en Workineh Kelbessa

Hét internationale filosofiefestival Thinking Planet is voor iedereen die met andere ogen wil kijken naar de uitdagingen van onze tijd. Klimaatverandering, migratie, burn-out en eenzaamheid: het zijn vraagstukken die we alleen collectief kunnen oplossen. Thinking Planet zoekt en bundelt de denkkracht waarmee we onze gedeelde problemen te lijf kunnen gaan. Hoe kunnen we uit onze individuele, nationale en continentale bubbels breken?

Thinking Planet haalt grote denkers van uiteenlopende tradities naar Nederland. We maken kennis met oosterse wijsheid en Afrikaanse Ubuntu, islamitische levenskunst en het Latijns-Amerikaanse Buen Vivir. We onderzoeken hoe de ethiek van de Ethiopische Oromo gemeenschap ons kan helpen tot een duurzame leefstijl te komen en leren van de Canadese Inuit waarom rouwen om smeltend ijs een politieke daad is.

Tijdens Thinking Planet gaan we op zoek naar verschil én verbinding. Met meer dan 40 denkers en kunstenaars onderzoeken we nieuwe verhoudingen en inspiraties voor een ander leven en een betere wereld. Verras jezelf tijdens introductiecolleges inheemse filosofieën, draai in meditatieve cirkels voor meer zelfinzicht bij een workshop soefi-dansen en ontmoet elkaar met behulp van gesprekstechnieken en -rituelen van over de hele wereld.

Over de sprekers

Een van de sprekers tijdens het festival is Antjie Krog, de veelgeprezen schrijfster en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Westkaap. In 2000 ontving zij de prijs voor Vrede en Cultuur van de Hiroshima-stichting voor haar bijzondere boek De kleur van je hart, dat verslag doet van de getuigenissen van betrokkenen tijdens de apartheid in Zuid-Afrika, en waarin verzoening en vergiffenis centraal staan.

Tijdens Thinking Planet vertelt Antjie Krog over het diepgaande belang van de Ubuntu-filosofie, die ingaat tegen het westerse idee van eigenbelang en ten grondslag ligt aan het Afrikaanse denken.

‘Het is tijd om te zoeken naar manieren van onderlinge verbondenheid die we ons nog niet kunnen voorstellen’, schrijft dichter Antjie Krog. Zij denkt dat we te veel gericht zijn op onszelf, en stelt daarom een filosofie voor die de focus legt op mentale en fysieke verbondenheid: samen ‘één-zijn’, ook wel Ubuntu genoemd.

Naast Krogt zullen er nog andere literaire denkers optreden tijdens het festival:

Simone Atangana Bekono (1991) schrijft proza en poëzie. Ze droeg o.a. voor op de Nacht van de Poëzie 2017, Het Wintertuinfestival, Read my World en vele andere podia. Ze werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Letterenfonds en zit momenteel in een talentontwikkeltraject van Productiehuis De Nieuwe Oost.

Ozan Aydogan (1993) won in 2018 het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Gegrepen door rapmuziek schreef hij als kind al zijn eigen nummers. In zijn tienerjaren kwamen daar de twee passies voor het geschreven woord en voor het theater bij. Op dit moment houdt hij zich met niets anders bezig dan met acteren en schrijven

Caglar Köseoğlu (1985) debuteerde in 2015 met 34. Dit is een poëtische reeks die zich kritisch verhoudt tot de geschiedenis en het heden van Turkije. Hij publiceerde zijn gedichten in meerdere tijdschriften, waaronder Kluger Hans, Deus Ex Machine en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Op dit moment doceert hij aan de Erasmus University College in Rotterdam.

Vamba Sherif (1973) is een Liberiaans-Nederlandse schrijver en groeide op in een milieu van Afrikaanse intellectuelen. Hij heeft vier romans gepubliceerd, waaronder zijn debuut Het land van de vaders (1999). Samen met Ebissé Rouw heeft hij de recent verschenen bundel Zwart samengesteld, met een collectie van Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

 

Thinking Planet is een festival door Filosofie Magazine in samenwerking met UNESCO en TivoliVredenburg.

za
21.04 t/m 22.04 2018
19:00
Prijs vanaf: €25,00
Website Evenement Event Facebook »
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
Utrecht, Nederland

Organisatoren

TivoliVredenburg
Filosofie Magazine
UNESCO

Delen