Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Als zovelen was Van Gerwen aanvankelijk enthousiast over de mogelijkheden van het internet en alles wat daarmee samenhangt. Gaandeweg zijn echter zijn zorgen over het internet gegroeid en ook over de manier waarop smartphones en algoritmen ingrijpen in onze leefwereld. Volgens Van Gerwen staat niets minder dan onze geest, onze subjectiviteit op het spel. Ook in de hedendaagse wetenschap staat onze subjectiviteit onder druk.

In zijn boek ontwikkelt hij een ethisch argument dat ons moet motiveren om het roer om te gooien. In ons leven willen we gezien worden. De uitdaging is om anderen te zien als de personen die zij zijn, en onszelf daarbij ook aan die anderen te laten zien. De wederkerigheid van het aankijken dat hiervoor nodig is, vereist dat we bij elkaar aanwezig zijn, contact hebben met elkaar. Online is dat wezenlijk onmogelijk. We moeten niet op de ingeslagen weg doorgaan, en met ad hoc aanpassingen van het internet komen we er volgens hem niet.

Tijdens dit symposium gaan docenten, studenten en alumni kritisch in op de analyse van Van Gerwen vanuit verschillende disciplines: de filosofie, de mediawetenschappen en de informatica.  Is zijn kritiek terecht? Ontgeestelijkt onze wereld inderdaad? Of is dat een te sombere en misschien wel nostalgische voorstelling van zaken? En als het wel klopt, wat is de remedie daartegen?

programma:
14.00-14.10 Inleiding door prof. dr. Iris van der Tuin (Theorie van de Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht)
14.10-14.25 Dr. Rob van Gerwen (Filosofie van de Kunsten, Universiteit Utrecht)
14.25-15.10 Reflecties door prof. dr. Marcus Düwell (directeur Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht), prof. dr. Arthur Cools (Wijsbegeerte, Universiteit Antwerpen), Patricia de Vries MA (Institute of Network Cultures)
15.10-15.30 Pauze
15.30-16.15 Reflecties door dr. Jos Philips (Politieke Filosofie en Ethiek, Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht), Christl de Kloe (RM student Media, Art and Performance), Davitze Könning (LAS-alumna, hoofdrichting Informatica)
16.15-17.00 Publieksdiscussie
17.00- 18.00u Borrel

Voertaal: Nederlands
Aanmelden: graag aanmelden door een e-mail te sturen naar cfh@uu.nl.

wo
27.02 2019
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Prijs vanaf: Gratis
Evenement Categorie:
Website Evenement
Locatie

Parnassos Cultuurcentrum
Kruisstraat 201
Utrecht, Nederland

Organisator


Delen