Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jon Fosse, wiens naam al jaren in de wandelgangen rondom de Nobelprijs van de Literatuur rondgaat, is in Nederland nog weinig bekend. Ten onrechte, want het werk van deze ‘nieuwe Hendrik Ibsen’, dat naast romans uit poëzie, essays en toneel bestaat, is schitterend. In al zijn werk maakt hij gebruik van herhaling en het is onder meer dit ritme en de muzikaliteit die zijn taal zo onderscheidend maakt. Eenmaal gegrepen, word je meegenomen door een haast hypnotiserende melodie.

De vertaling van Melancholie I is een huzarenstukje, wat het bespreken van de roman des te meer de moeite waard maakt.

In zijn boek beschrijft Fosse een aantal momenten uit het leven van de landschapsschilder Lars Hertervig (1830-1902), wiens semi-fantastische werk hem tot een van Noorwegens meest bekende kunstenaars maakte. De man is verlamd van zorgen over zijn talent en wordt overweldigd door de liefde voor de dochter van zijn hospita. Fosse neemt je mee in het fragiele bewustzijn van de schilder en in de gebeurtenissen die zijn mentale instorting veroorzaken. Later treffen we hem aan als hij een ontsnapping beraamt uit het gesticht van Gaustad. Ten slotte gaat de roman in op hoe Hertervigs kunst de schrijver Vidme beïnvloedde.

De leesclub is interessant voor iedere Jon Fosse-liefhebber, voor iedereen die de schrijver en zijn werk wil leren kennen, en/of geïnteresseerd is in de kunst van het vertalen.

di
07.05 2019
Tijd: 19:30 uur
Prijs vanaf: €10
Evenement Categorie:
Event Facebook »
Locatie

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
Lijnmarkt 17
Utrecht, Nederland

Organisatoren

Literaire Boekhandel Lijnmarkt
Boekhandel Bijleveld

Delen