Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Is de mens van oorsprong een vriendelijke Homo Puppy of zijn we juist geneigd tot het kwade? Op deze vraag zoeken Rutger Bregman (historicus en journalist) en Beatrice de Graaf (hoogleraar History of International Relations & Global Governance en terrorismedeskundige) samen antwoorden tijdens een boeiend gesprek, georganiseerd door ViaJacobi in samenwerking met Broese Boekverkopers. Dit Jacobidebat vindt plaats op woensdag 5 februari in de Jacobikerk (Utrecht).

De mens is van oorsprong geneigd tot samenwerken en geen zelfzuchtig en gewelddadig wezen, vindt historicus en journalist Rutger Bregman. Dat wij al eeuwen onterecht vasthouden aan een negatief mensbeeld komt door machthebbers en religieuze leiders die ons dit graag willen doen geloven. In de bestseller ‘De meeste mensen deugen’ pleit hij voor een radicaal nieuwe visie op de mensheid. Bregmans boek leidde tot enthousiaste bijval en stevige kritiek.

In haar boek ‘Heilige strijd’ formuleert Beatrice de Graaf vanuit een christelijke visie een antwoord op het geweld dat mensen elkaar aandoen en het verlangen van de mens naar veiligheid. Volgens de Graaf houdt een realistisch mensbeeld in dat de mens geneigd is tot het kwade, maar anderzijds ook dat de mens geroepen is en in staat gesteld is om het goede te doen.

Onder leiding van presentatrice Margje Fikse (Dit is de Dag en Langs de Lijn En Omstreken) gaan Beatrice de Graaf en Rutger Bregman met elkaar en met het publiek in debat over de vragen: is de mens van nature een goedaardig wezen (Rousseau) of is onze beschaving slechts een dun laagje vernis en schuilt onder dat laagje een egoïstisch en gewelddadig dier (Hobbes)? Moet de mens in toom worden gehouden door wetten en regels of gedijt de mens juist beter in vrijheid? Maar ook: wat zijn de gevolgen van beide mensbeelden voor onze reactie op het geweld en de onveiligheid in de wereld?

De avond begint om 20.00 uur; vanaf 19:30 uur gaat de kerk open en is er koffie en thee. Na afloop ben je welkom om na te praten bij de borrel. De toegang is gratis; een bijdrage voor de onkosten (richtbedrag 5 euro) wordt gewaardeerd. Je kunt ook doneren via www.pgu.nu/jacobidebat. Ben je niet in de gelegenheid om iets te geven? Laat je hierdoor niet weerhouden en wees onze gast! Tijdens de avond kun je bij de boekentafel je eigen exemplaren van de boeken van Rutger Bregman en Beatrice de Graaf aanschaffen en laten signeren.

Stuur een mail naar debat@jacobikerk.nl als je vragen hebt over dit debat of wanneer je je wilt aanmelden voor de nieuwsbrief van het Jacobidebat.

Dit Jacobidebat is de start van een themakwartaal georganiseerd door ViaJacobi, het nieuwe Utrechtse platform dat Utrechters in gesprek wil laten gaan over actuele thema’s. Van februari tot en met juni verdiepen we ons tijdens verschillende events in het thema ‘Vrijheid’. Houd voor meer informatie www.viajacobi.nl in de gaten!

wo
05.02 2020
Tijd: 20:00 - 21:30 uur
Prijs vanaf: Gratis
Evenement Categorie:
Website Evenement
Locatie

Jacobikerk
St. Jacobsstraat 171
Utrecht,
+ Google Maps

Organisator

Broese Boekverkopers

Delen