Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Maandagavond 4 november is het podium in TivoliVredenburg helemaal gereserveerd voor Britse schrijver Jeanette Winterson. Voor de vijfde ILFU Book Talk van het jaar komt ze spreken over haar nieuwste roman Frankusstein die afgelopen juni verscheen. Frankusstein (Atlas Contact) werd onlangs geselecteerd voor de longlist van de Man Booker Prize 2019.

Jeanette Winterson (1959) verwierf internationale faam met haar debuut Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten (1985). Voor dit semi-autobiografische verhaal over een lesbisch meisje dat opgroeit in een streng christelijke gemeenschap won ze de Whitbread Prize voor Beste Debuut Ze bewerkte de roman tot een tweedelige tv-film voor de BBC en boekte zo nog meer succes: de serie won de BAFTA, een van de belangrijkste film- en televisieprijzen in Groot-Brittannië, voor beste drama. Ook in Nederland werd de tv-film uitgezonden. In 1987 werd haar roman The Passion bekroond met de John Llewellyn Rhys Memorial-prijs. Haar volgende boek Sexing The Cherry (1989) leverde Winterson de E.M. Forster Award op. Voor haar verdiensten voor de literatuur ontving ze in 2006 een OBE (Officer of the British Empire). Jeanette Winterson kwam eerder naar Utrecht voor de Belle van Zuylenlezing; deze lezing wordt sinds 2005 georganiseerd om het gedachtegoed van Utrechts internationaal meest vermaarde auteur levend te houden en een blijvende bron van inspiratie te laten zijn.

Na afloop van het gesprek zal Jeanette Winterson signeren.

Literatuurhuisvrienden kunnen met korting naar deze Book Talk (10,- i.p.v. 15,-). Klik op de Huisvriendenbutton om kaarten met korting te bestellen. Ook Literatuurhuisvriend worden? Kijk hier voor meer informatie.

Het verhaal van Frankusstein

In Brexit-Engeland wordt de jonge transgender arts Ry tegen beter weten in verliefd op Victor Stein, een gevierde professor die het debat rondom kunstmatige intelligentie leidt. Maar het verhaal begint in 1816, als Mary Shelley een verhaal schrijft over de schepping van een niet-biologische levensvorm. Wat gebeurt er als mensen niet meer de slimste wezens op aarde zijn? Winterson laat zien hoe dichtbij de toekomst is in haar nieuwe roman. Haar eerdere werk is met talloze prijzen bekroond, en in 2016 werd haar verhalenbundel ‘Kerstdagen’ uitgeroepen tot DWDD Boek van de Maand.

‘Alleen een auteur als Jeanette Winterson kan een monster als Frankenstein opnieuw leven inblazen.’ – NRC

Frankusstein blijkt een inventief feest van een roman.’ – Het Parool

‘Een ambitieus, prikkelend gedachte-experiment vol geestige terzijdes.’ – VPRO Gids

‘(…) het geheel werkt gewoon – geweldig geschreven.’ – Revisor

‘A radical love story for right now, from one of the most gifted writers working today’ – New York Times

ma
04.11 2019
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Prijs vanaf: €15
Evenement Categorie:
Website Evenement
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
Utrecht, Nederland
+ Google Maps

Organisator

ILFU

Delen