Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Met: Ingmar Heytze
Wanneer: 1, 8, 16 en 22 maart, 12 en 19 april en 3 en 10 mei (8 maandagavonden van 19.00 – 22.00u)
Waar: Online, via Zoom
Cursusgeld: €395,- (incl. 2 exemplaren van de van de bundel waarin alle  eindproducten worden opgenomen)
Huisvrienden van ILFU krijgen op deze cursus 10% korting

Wat is goede poëzie, en hoe herken je die? Hoe leer je om je eigen werk en het werk van anderen te verbeteren? Dichter Ingmar Heytze geeft opnieuw deze populaire cursus waarin het draait om alle aspecten van het dichterschap: het lezen van inspirerende dichters, het vinden van ideeën voor gedichten, het effectief leren gebruiken van de gereedschapskist van literaire stijlmiddelen, het schrijven van nieuwe gedichten, het voeren van redactie op het werk van medecursisten en het voordragen van eigen werk.

In elke les wordt de aanzet voor het schrijven één of twee nieuwe gedichten gegeven, en worden de opdrachten uit de vorige les gelezen en besproken. Zo schrijft elke deelnemer in het bestek van deze cursus een nieuwe, sterke dichtbundel. Bij voldoende animo worden de lessen afgesloten met een openbare presentatie.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven voor deze cursus via dit formulier. Vervolgens ontvang je binnen een week per mail een factuur voor het cursusgeld.

De opbouw:

Week 1 – het begin
Inventarisatie van wat iedereen hoopt en verwacht van deze cursus. Waar voor gedichten lezen en schrijven we graag, en wat willen we erover leren?

Week 2 – stofvinding en schrijfproces
Hoe werkt dichten eigenlijk, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten met andere tekstsoorten? Hoe kom je van geen gedicht tot een gedicht, en voorkomen we dat we vastlopen?

Week 3 – poëtica
Deze avond verdiepen we ons in de poëtica: het hoogstpersoonlijke werkplaatshandboek dat elke dichter zou moeten hebben bij het schrijven van zijn of haar eigen werk, volgens het motto: ‘kennelijk vind ik dit en doe ik het zo, gegeven wat ik tot nu toe geschreven heb.’

Week 4 – vormen
Poëzie wordt vaak ingedeeld in vormvast en vrij. Eigenlijk klopt dat niet, want een volkomen vrij vers bestaat niet. Deze avond is gewijd aan de vrijheid die een vaste vorm kan bieden en inperkingen die het ‘vrije’ vers ook heeft.

Week 5 – voordragen
Publiceren op papier en andere media is mooi, maar optreden hoort bij uitstek bij poëzie. Deze avond is een minicursus goed voordragen voor dichters.

Week 6 –  dichtplaatsen
Poëzie kan (ook) worden gezien als een verzameling goed gebruikte retorische trucs, door mij ook wel Dichtplaatsen genoemd. In deze les nemen we er een aantal door.

Week 7 –  opdrachtwerk
Wachten op inspiratie is mooi, maar wie echt wil dichten moet er ook gewoon voor gaan zitten. Zeker als je een opdracht van iemand anders (of van jezelf) aanneemt, moet je gewoon aan de bak. Hoe pakken we dat aan?

Week 8 –  Het zoete einde
Een avond waarin iedereen voordraagt wat hij in en rond de les heeft geschreven, met een borrel erbij. Want poëzie is mooi, maar men moet er iets te drinken bij hebben.

Ingmar Heytze
Ingmar Heytze is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tot nu toe elf dichtbundels, ontving in 2009 de C.C.S. Croneprijs voor zijn dichterlijke oeuvre en was van 2009 tot 2011 stadsdichter van Utrecht. 

ma
01.03 2021
Tijd: 19:00 uur
Prijs vanaf: €395
Evenement Categorieën: ,
Website Evenement
Locatie

Online

Organisator

ILFU

Delen