Skip to content
Laden Evenementen

  • Dit event is voorbij.
Met: Peter de Voogd

In deze cursus Amerikaanse poëzie lees je een selectie uit het werk van onder andere Walt Whitman, Emily Dickinson, Robert Frost, Ezra Pound, William Carlos Williams, Marianne Moore, E.E. Cummings, Robert Lowell, Robert Creeley, Allen Ginsberg en John Updike. Alle gedichten worden aangeboden in een reader en middels close reading behandeld waarbij de specifieke Amerikaanse context niet vergeten wordt. Peter de Voogd, emeritus hoogleraar Engelse letterkunde, geeft deze cursus.

Nieuw tijdperk in de Amerikaanse poëzie

De cursus begint met een aantal gedichten van Emily Dickinson en Walt Whitman. Hun werk luidde een nieuw tijdperk in de Amerikaanse poëzie in. Met experimenteel ingestelde modernisten als Ezra Pound, William Carlos Williams, Marianne Moore en E. E. Cummings speelde de VS een voortrekkersrol in de internationale poëzie. Een dichter die zijn eigen weg zocht en zich niet aangetrokken voelde tot het radicale modernisme was Robert Frost. Tussen 1945 en 1960 werd de Amerikaanse poëzie met haar nadruk op regelmatig rijm en metrum juist weer vormelijker.

Jaren vijftig en de Beatgeneratie

Pas in de late jaren 1950 kwam een aantal dichters en scholen tegen deze beperkingen in opstand door te experimenteren met meer open vormen en informele stijlen. Robert Lowell, Sylvia Plath, en anderen schreven sterk autobiografische poëzie over onderwerpen die in die tijd nog in de taboesfeer zaten, zoals depressie, seksualiteit en zelfmoord. De jaren vijftig was ook de periode waarin de Beatgeneratie actief werd met Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs als harde kern.

Aanmelden

Via dit formulier kun je je vrijblijvend aanmelden voor deze cursus. Half juni nemen we contact met je op om je inschrijving te bevestigen. Uiterlijk 1 juli laten we weten of de cursus voldoende inschrijvingen heeft om door te gaan.

Praktische informatie

Data: 11, 18, 25 september, 2, 9, 16, 30 oktober en 6 november  (23 oktober geen bijeenkomst i.v.m. de herfstvakantie)
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Kosten: 250,-
Minimum aantal deelnemers: 8

Over eerdere cursussen van Peter de Voogd

‘Met heel veel plezier volgde ik meerdere poeziëcursussen bij Peter de Voogd. Naast het feit dat ik er veel leer vind ik het bovenal interessant en avontuurlijk om als groep gezamenlijk steeds dieper tot het gedicht en de dichter door te dringen. Ik fiets na afloop altijd opgetogen en geïnspireerd naar huis.’ (Noor van der Brugge)

wo
11.09 2019
Tijd: 19:00 - 21:00 uur
Prijs vanaf: €250
Evenement Categorie:
Website Evenement
Uitverkocht
Locatie

Het Literatuurhuis
Oudegracht 237
Utrecht,Nederland

Organisator

ILFU

Delen