Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op 25 mei 2019 organiseert Independent Bookstore Day het debat Lezen in tijden van Netflix. Met het gelijknamige boek dat speciaal op Bookstore Day uitkomt in de hand, buigt een panel zich samen met u over veel vragen.

Alarm! Het aantal lezers loopt terug, er komen nauwelijks jonge lezers bij, de leestijd daalt. ‘Dit kan op termijn niet goed blijven gaan’, constateert de Raad voor Cultuur.
Alarm! De Vrije Universiteit sluit de bachelor Nederlands. Te weinig studenten melden zich. ‘Ik studeerde Nederlands, maar raakte pas in mijn element toen ik Algemene Literatuurwetenschap erbij ging doen’, schrijft auteur en columnist Christiaan Weijts.
Alarm! Alarm! Wat doen we eraan? Wie brengt het boek naar de jeugd? Dat doet u, docent op een middelbare school. Daarom willen wij u een hand toesteken.

Hoe krijgen we jongeren aan het lezen? Welke boeken kiezen we uit? Hoe voorkomen we dat ze die zielloze verslagen op scholieren.com overschrijven? Kan Netflix ons helpen? Kunnen we gebruik maken van Instagram, van de onderling vertelde verhalen op WhatsApp, van andere social media? Welke schrijvers nodigen we uit? Hoe laten we de leerlingen dichten, schrijven? Dit zijn de vragen waar het panel samen met u over in debat gaat.

Toegang: gratis
Aanmelden via: klantenservice@broeseboekverkopers.nl

Het panel bestaat uit:
Alex Boogers. Schrijver. Zijn laatste roman, Onder een hemel van sproeten, werd genomineerd voor het Beste Boek voor Jongeren 2018. Strijdt met zijn manifesten De lezer is niet dood en Lang leve de lezer én zijn bezoeken aan middelbare scholen voor leesbevordering en tegen vaste leeslijsten.

Jet Steinz. Schrijver en columnist bij de Volkskrant. Buigt zich iedere week over bestsellerslijsten. Haar vader Pieter Steinz, oud-directeur van het Letterenfonds, bracht al haar vroeg de liefde voor lezen bij.

Matijs Lips. Beste docent Nederlands 2018. Zoekt met en voor iedere scholier een boek uit. Laat zijn leerlingen een verslag maken in de vorm van een gedicht, rap of videofilm. Sportte op de middelbare school liever dan dat hij las.

Rosan Hollak. Schrijver en journalist. Recenseert voor NRC series op Netflix. Stelt alles in het werk om de tieners in haar grote samengestelde gezin aan het kijken én lezen te krijgen.

Yaël Vinckx. Schrijver en journalist. Bedacht mede Bookstore Day en leidt het gesprek. Werd op haar zestiende hoofdredacteur van de schoolkrant, op initiatief van haar leraar Nederlands. Toog op haar tweeëntwintigste aan het werk bij NRC.

za
25.05 2019
Tijd: 12:00 - 14:00 uur
Prijs vanaf: Gratis
Evenement Categorie:
Website Evenement Event Facebook »
Locatie

Broese Boekverkopers
Stadhuisbrug 5
Utrecht, Nederland

Organisator

Broese Boekverkopers

Delen