Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De Nigeriaanse schrijver Chimamanda Ngozi Adichie wordt gezien als een van de belangrijkste Afrikaanse schrijvers van haar generatie. Voor haar romans Paarse hibiscusEen halve gele zon en Amerikanah (De Bezige Bij) ontving ze diverse prijzen. De beroemde Ted Talk We should all be feminists die ze in 2012 gaf, is al miljoenen keren bekeken en met de talk bracht ze een wereldwijd gesprek over feminisme op gang.

Op 11 januari komt Chimamanda Adichie speciaal naar Utrecht voor de elfde Belle van Zuylenlezing. Ook neemt ze deze dag de eerste Belle van Zuylenring, een ereprijs ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht, in ontvangst. Adichie krijgt de prijs ‘vanwege de unieke wijze waarop ze de wereld van vandaag en diens ingesleten denkpatronen weet weer te geven en ter discussie weet te stellen.’ (uit het juryrapport). Aansluitend aan de lezing wordt ze geïnterviewd.

Naast haar romans schreef Adichie de verhalenbundel Het ding om je hals en verscheen We moeten allemaal feminist zijn in 2014 als boek. In 2017 publiceerde ze Dear Ijeawele. A feminist manifesto in fifteen suggestions. Adichies werk is vertaald in dertig talen. Ze schreef artikelen voor The New YorkerThe Financial Times en The O. Henry Prize Stories. Eind november ontving zij nog de UN Foundation Global Leadership Award.

De kaartverkoop voor de lezing start op woensdag 11 december om 10.00 uur.
Huisvrienden kunnen kaarten met korting (€ 10 i.p.v. € 15) kopen via de Huisvriendenbutton op deze pagina.

(foto © Wani Olatunde)Over de Belle van Zuylenring en -lezing
Vanaf dit jaar wordt aan de schrijver die de Belle van Zuylenlezing geeft ook de Belle van Zuylenring uitgereikt. Dat gebeurt aan (internationale) schrijvers die in hun werk sterk reflecteren op maatschappelijke thema’s, indachtig het werk van Utrechts internationaal meest vermaarde schrijver Belle van Zuylen (1740-1805). De ring is een internationale ereprijs, ingesteld door het ILFU International Literature Festival Utrecht in samenwerking met de gemeente Utrecht. De Belle van Zuylinglezing werd tien keer eerder gegeven door schrijvers als Jeanette Winterson, Paul Auster en György Konrád.

za
11.01 2020
Tijd: 20:30 - 22:00 uur
Prijs vanaf: €15
Evenement Categorie:
Locatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
Utrecht, Nederland
+ Google Maps

Organisator

ILFU

Delen