Spring naar content

Montevideo

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay met 1,9 miljoen inwoners en heeft een rijke literaire geschiedenis gekoppeld aan de geografische positie van de stad als een van de belangrijkste havens in Latijns-Amerika. De uitwisseling van cultuur en tradities heeft altijd de literaire bewegingen van Montevideo gevoed, te beginnen met het Creoolse theater dat de Gaucho-literatuur beïnvloedt. Als de woonplaats van vele beroemde schrijvers, waaronder Mario Benedetti en Juan Carlos Onetti, werd de stad ooit het “Athene van de Rio de la Plata” genoemd en sindsdien is literatuur de belangrijkste motor van zijn creatieve economie en een sleutelelement voor interculturele en intergenerationele dialoog.

Als toevoeging op het literaire erfgoed, organiseerde Montevideo het allereerste Poëziefestival in Uruguay met de medewerking van bijna 150 dichters van over de hele wereld. Naast literaire activiteiten legt de stad bijzondere nadruk op transversale benaderingen, waarbij literatuur wordt opgevat als een sociaal-culturele nexus. Veel initiatieven omvatten de brede participatie van zowel jongeren als ouderen, evenals het bereiken van kwetsbare en benadeelde groepen en individuen. Het Bibliomóvil en het Ceibal-plan bevorderen met name sociale inclusie en gelijkwaardigheid door toegang te bieden tot informatie- en communicatietechnologie (ICT) en de mogelijkheid voor iedereen om te leren lezen en schrijven.

De gemeente zorgt voor gelijke kansen voor videomakers op zowel lokaal als internationaal niveau door de ruimte voor dialoog en uitwisselingsprogramma’s te vergroten. Het City and Books-programma organiseert regelmatig binnen- en buitenbijeenkomsten tussen auteurs en lezers, terwijl het Writers House verblijfsprogramma’s aanbiedt aan buitenlandse schrijvers. Montevideo streeft ernaar haar oude boekcultuur en literaire traditie nieuw leven in te blazen en te ondersteunen door cultuur centraal te stellen in haar lokale ontwikkelingsplannen.

10 dingen die je moet weten over Montevideo