Spring naar content


Bibliografie

Rode zeep (1995) Huurder (1996) Doelenklooster A.D. MCMXCVIII (1998) Kikkerbloed (1998) Oswin, geboorte van een moraal (2002)


Links


75. Arjan Witte

1961

Arjan Witte (Utrecht, 1961) is een dichter, prozaïst, essayist, componist en free jazz structuralist. Hij was aanvankelijk popmuzikant, maar richtte zich later op de literatuur. In 1995 debuteerde hij met de roman ‘Rode Zeep’, welke zich afspeelt in een Utrechtse volksbuurt, tegen de achtergrond van de neergang van de Utrechtse metaalindustrie.

NaRode Zeep’ verscheenHuurder'(1996) en de dichtbundel ‘Kikkerbloed'(1998). Tevens richtte Witte in 1997 samen met Tommy Wieringa het literaire tijdschrift ‘Vrijstaat Austerlitz’ op die in 2000 werd pgeheven. In 2001 is het nog een tijdje als internettijdschrift verder gegaan. In 2002 volgde zijn derde roman ‘Oswin, geboorte van een moraal’.

Zijn podiumprestatie kan met recht opvallend worden genoemd. Zo trad hij in 1998 op tijdens het Singel Singel Schrijfmasjien Festival in Urecht met een unieke combinatie van gedicht en stroboscoop en droeg hij in 2000 op Lowlands gedichten voor.

Met Wieringa en een aantal muzikanten vormde hij het poëzie- en muziekgezelschap Het Donskoj Ensemble. Hij was toetsenist bij Spinvis. en de stuwende kracht achter de cd JA!, welke voort kwam uit de samenwerking tussen Spinvis en Simon Vinkenoog.

‘Lichtworm (2001)

Waar de avond viel staat de staat stil
melkspatten koplicht splijten de zwarte horizon
en druipen omlaag langs het zinderend punt van rode stippen

in het oosten lekken trage lichten vlekken,
en zo velen zeilden langszij, raasden
de stroom druppelt in kransen van oranje
langs uitvalswegen weg
om met de koppeling in en gas erbij weer af te remmen
de lichtworm kruipt niet meer maar groeit gloeiend’