Spring naar content


Bibliografie

Een Hollandsche kermis ( De Erven Bohn, 1897) Een huishouden van Jan Steen: en andere schetsen (1890) Menschen en dieren (1894) Om ons heen: schetsen (1888) Sprekende dieren: kleine fabels (1897) Vonken en vlammen: nieuwe schetsen van een dagbladcorrespondent (1885)


Links


54. Isaak van Rennes

1844-1904

Isaak van Rennes (Utrecht, 1844 – Maartensdijk, 1904), pseudoniem Jan van ‘t Sticht, was journalist en schertsenschrijver.

Isaak van Rennes werd in Utrecht geboren als jongste van zes kinderen. In het jaar dat zijn vader overleed, 1871, trouwde hij met de eveneens Utrechtse Jacoba Adriana Keers; zij kregen samen drie kinderen.

Na zijn opleiding was Van Rennes meer dan 25 jaar als volonteer werkzaam bij de Rijksspoorweg-Mij. Pas op zijn 32e zag hij als schrijver het licht. Als correspondent voor ‘De Groene’ en de ‘Nieuwe Rotterdamsche Courant’ verwierf hij landelijke bekendheid met zijn pre-Carmiggeltiaanse, van humor en melancholie doordrenkte schetsen, vaak opgetekend uit de mond “van ieder, dien hij maar met ’n sigaar of ’n biertje kon aan ’t praten krijgen”. Dat leverde bundels op als ‘In huis en op straat’ en ‘Om ons heen’.

Isaak van Rennes schrijft het volgende over de Utrechtse wethouder en latere burgemeester B. Reiger, wiens standbeeld op de Maliebaan te Utrecht staat:

“De heer Reiger draagt zijn welig blond haar in het midden gescheiden, gebruikt geen pommade en kapt zich blijkbaar eigenhandig, want hij ziet er nooit uit of hij zoo van den kapper komt. Integendeel, er zit nogal eens een weerspannig haartje op zijn kruin, dat zich aan alle boeien onttrekt en, vrijmoedig als zijn drager over alle andere de wereld in kijkt.”