Spring naar content

©foto door Robin de Puy

Bibliografie

Genoeg gedicht over de liefde vandaag (Podium, 1999), Gerrit de Stotteraar - Biografie van een boef (Podium, 2001), Koffers zeelucht (de Bezige Bij, 2003), Nachtzwemmen (Perdu, 2004), Loper van licht (de Bezige Bij, 2008), Wasdom (De Bezige Bij, 2011), Gedichten voor Wich (Wich & De Vos, 2012), Malva (De Bezige Bij, 2015), De schrijver is een alleenstaande moeder (De Bezige Bij, 2019).


Links


32. Hagar Peeters

1972

Hagar Peeters (1972) is dichteres en cultuurhistorica. Ze debuteerde in 1999 met de bundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag.

Hagar Peeters studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht, schreef voor het satirische studentenweekblad Propria Cures en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Met haar doctoraalscriptie ‘Gerrit de Stotteraar – Biografie van een boef’ won zij de Nationale Scriptieprijs 2001 van Het Parool. Deze biografie van de inbreker Gerrit de Stotteraar werd in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Podium.
Met een optreden bij het Double Talk-festival in 1997 maakte ze zoveel indruk dat Hagar Peeters direct daarna op alle belangrijke poëziefestivals verscheen (o.a. De Nacht van de Poëzie en Crossing Border) nog voordat haar eerste bundel werd uitgegeven. Dat debuut verscheen in 1999 onder de aanstekelijke titel ‘Genoeg gedicht over de liefde vandaag’ en werd genomineerd voor de NPS Cultuurprijs. Deze bundel bestaat uit laconieke en subtiele, soms satirische gedichten, waarin rijm en metrum de voordracht ondersteunen.
“De taal van het gedicht moet niet moeilijk zijn,” vindt ze, “maar de inhoud wel. Die moet prikkelen, nieuw zijn.” Peeters trad op in Nederland en België, maar ook in Indonesië, Suriname en Duitsland.
Haar eerste gedichten gingen over de liefde, genoeg liefde, te weinig liefde, voorbije liefde, en over uiteenlopende zaken als Maagdenhuisbezetters, dementie, de aanhef van brieven, geluk, dood, overburen, het lichaam, dronkenschap, de blues en het knippen van baarden. Haar tweede bundel, Koffers zeelucht, verscheen in 2003. Deze bundel werd meerdere keren herdrukt, onder andere met een CD waarop ze haar gedichten voorleest. ‘Koffers Zeelucht’ werd bekroond met de J.C. Bloemprijs en de Jo Peters Poëzieprijs 2004. Als onderdeel van deze prijs verscheen in beperkte oplage de bundel ‘Nachtzwemmen’. In het najaar van 2008 verscheen Loper van licht, waarin de toon en strekking anders zijn, geëngageerd zelfs, om een stem te geven “aan degenen die in de verdrukking zijn gekomen”, zoals uitgeprocedeerde asielzoekers en in de steek gelaten moeders. In 2012 schreef ze twee teksten voor het album Vandaag van Herman van Veen, te weten Adieu en Ook wij, Titaantjes.  In 2015 zag haar eerste roman Malva het levenslicht, die de Fintro Literatuurprijs won.