Spring naar content

Foto: Chris van Houts, Amsterdam (DBNL)

Bibliografie

Tekst


Links

http://www.hjansen.info


14. Albert Alberts

1911-1995

Albert Alberts (Haarlem, 1911 – Amsterdam, 1995) was de auteur van vuistdikke historische boeken en kaasplankdunne (historische) romans. Hij volgde in Utrecht een universitaire opleiding tot koloniaal ambtenaar aan de zogenaamde ‘Olie-faculteit’ van de befaamde professor Gerretson (de dichter Geerten Gossaert, zie no. 31) en schreef daarover in zijn schitterende ‘Utrechtse herinneringen’.

“Utrecht in de jaren dertig bezat een voor een stad nogal merkwaardig aspect: het deed denken aan een gevangenis. Je kwam er betrekkelijk eenvoudig binnen en je kon er lang niet gemakkelijk uit”, aldus Alberts. Zijn vriendenkring bestond destijds uit Anton Koolhaas en Leo Vroman. Daarnaast was Alberts lid van studentenvereniging Unitas. Tijdens zijn studententijd woonde hij boven de kruidenierswinkel van Herenstraat 42, op de hoek met de Jeruzalemsteeg, ‘die toen veel smaller was als tegenwoordig’ en vol stond met krotten. De vloer in zijn kamer liep schuin af: “Een binnenkomende gast, die daarop niet verdacht was, merkte, dat hij zijn eerste drie stappen haastig, om niet te zeggen hollend moest doen, om vervolgens vlakbij het linkerraam nogal verbaasd en zelfs enigszins verontrust stil te blijven staan.”

Alberts debuteerde op veertigjarige leeftijd met ‘De Eilanden’ (1952). In 1953 kreeg hij hiervoor de Prozaprijs van Amsterdam. Zijn doorbraak kwam echter pas veel later: in 1974 met ‘De vergaderzaal’, welke werd herdrukt en bewerkt voor televisie. In 1976 ontving hij voor zijn hele oeuvre de Constantijn Huygensprijs en in 1995 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs.

Zijn werk is voor een groot deel autobiografisch. Alberts probeerde met zo weinig mogelijk middelen een zo groot mogelijke zeggingskracht te bereiken: zo maakt hij geen of weinig gebruik van details en geeft hij zijn werk zuinig vorm. Daarbij gebruikt hij een licht ironische toon voor zijn personages, die als buitenstaanders de wereld illusieloos bezien.

Alberts was tot kort voor zijn dood vrijwel dagelijks te zien in de Utrechtse universiteitsbibliotheek, sjouwend met enorme stapels historische atlassen. Hij overleed in 1995 op 84-jarige leeftijd.