Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Met: Hans Achterhuis

In deze achtweekse cursus rond de Franse schrijver en filosoof Albert Camus (1913 – 1960) bespreek je zijn werk in de breedte. Camus ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij wordt naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir vaak als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar zijn eigen houding ten opzichte van het existentialisme was kritisch. In de cursus wordt zijn werk gesitueerd in relatie tot het existentialisme.

Over de docent

Hans Achterhuis is filosoof en emeritus-hoogleraar en was de eerste Nederlandse Denker des Vaderlands. Hij promoveerde in 1967 op het werk van Albert Camus met het proefschrift Camus, de moed om mens te zijn. De afgelopen jaren hield hij zich vooral bezig met utopieën en de relatie tussen geweld en religie. Onlangs (maart 2019) verscheen Coetzee, een filosofisch leesavontuur. Hierin gaat hij op zoek naar de filosofie in het werk van Coetzee. Hij werkt momenteel aan een grote studie over het leven en werk van Hannah Arendt. 

Aanmelden

Via dit formulier kun je je vrijblijvend aanmelden voor deze cursus. Half juni nemen we contact met je op om je inschrijving te bevestigen. Uiterlijk 1 juli laten we je weten of de cursus voldoende inschrijvingen heeft om door te kunnen gaan.

Praktische informatie

Data: 23, 30 september, 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november (21 oktober geen bijeenkomst i.v.m. herfstvakantie)
Tijd: 19:00 – 21:00 uur
Kosten: 250,- (excl. te bespreken romans, incl. reader met tekstfragmenten)

Lesprogramma

Elke bijeenkomst (met uitzondering van de zevende bijeenkomst) staat één literaire roman centraal:

  1. Week 1 start met De vreemdeling van Albert Camus. In Meursault, de hoofdpersoon, zie je een beeld van het absurde, dat Camus filosofisch uitdiept in De mythe van Sisyfus.
  2. De week erna lees je Sartres Walging. Deze roman wordt vaak in één adem genoemd met De vreemdeling. Camus en Sartre bespraken elkaars romans, nog voordat ze elkaar leerden kennen.
  3. Op deze derde cursusavond bespreken we de roman De Pest. Hierin spelen vooral de thema’s opstand en solidariteit, thema’s die filosofisch ook aan de orde komen in De mens in opstand.
  4. Deze week bespreekt de docent het conflict tussen Camus en Sartre aan de hand van een fragment uit de roman De Mandarijnen van Simone de Beauvoir.
  5. In week 5 staat De val van Albert Camus centraal. In een bar in Amsterdam volgen we de biecht van een voormalige advocaat van goede zaken, die zijn onschuld verloren heeft. Je kunt er deels de discussie tussen Camus en Sartre in herkennen.
  6. Deze week lees je Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud, een schitterende herneming van De vreemdeling waarin de Arabier die in De vreemdeling vermoord wordt, een naam en een verhaal krijgt.
  7. Deze week lezen we Caligula en bekijken we Camus als toneelschrijver en regisseur.
  8. De eerste man sluit deze cursus af. Dit is de laatste roman van Camus die pas na zijn dood werd gepubliceerd. Het biedt een mooie literaire visie op zijn leven en werk.
ma
23.09 2019
Tijd: 19:00 - 21:00 uur
Prijs vanaf: €250
Evenement Categorie:
Website Evenement
Uitverkocht
Locatie


Organisator

ILFU

Delen