Spring naar content

Foto: Dolph Kohnstamm (CC)

Bibliografie

De appel (1959)


Links

Wikipedia" title="Wikipedia" target="_blank" rel="noopener">Wikipedia


100. Dick Bruna

1927

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 1927) is een Nederlands grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. In 1953 trouwde Bruna met Irene de Jongh en samen kregen ze drie kinderen. Hij tekende voor zijn zoontje het eerst Nijntje-verhaal en sindsdien zijn er 30 boekjes over haar belevenissen uitgebracht, die in meer dan 50 talen vertaald zijn.

Bruna was de tweede zoon van de uitgever A.W. Bruna en J.C.C. Erdbrink. Hij heeft zijn middelbare opleiding niet afgemaakt, maar vertrok naar Parijs en London om in de voetsporten van zijn vader en grootvader te treden en dus uiteindelijk een uitgever te worden. Tijdens zijn stages in Parijs en London werd hij echter door kunst geïnspireerd en bij thuiskomst ging hij als tekenaar aan het werk bij de uitgeverij van zijn vader. Begin jaren ’50 maakte hij kennis met het werk van mensen als Matisse, en met de wereld van het chanson en de moderne film die hem zouden blijven inspireren.

Naast de Nijntje-boeken ontwerpt Bruna boekomslagen, bijvoorbeeld voor de bekende Zwarte Beertjes-reeks (thrillers), ontwerpt hij affiches en verricht daarnaast ander grafisch werk, vaak ten behoeve van maatschappelijke doelen die (mede) op kinderen gericht zijn.

Op de vraag waarom Dick Bruna zo goed bij kinderen en hun ouders/verzorgers aanslaat is veel gespeculeerd. Ten eerste is er de eenvoud van de tekeningen en de heldere ‘Dick Bruna-kleuren’. Daarnaast kijkt Nijntje de lezer altijd recht met haar ogen aan, ongeacht de handelingen die zij verricht, zoals een bal vangen. Enkel wanneer zij de rug naar de lezer heeft gericht, zie je haar ogen niet.

Zowel in Amsterdam als in Maastricht staan speciale Nijntje-winkels met Nijntje-producten. Daarnaast worden er over de gehele wereld Nijntje-producten verkocht.

In het jaar 2004 eindigde Bruna op nr. 67 tijdens de verkiezing van ‘De grootste Nederlander’. Sinds 18 februari 2006 is zijn werk in het Dick Bruna huis te Utrecht te bezichtigen en in 2011 werd bekend gemaakt dat er een straat in Utrecht naar hem vernoemd zal worden: de Dick Brunasingel. Utrecht heeft al een Nijntje-plein en verkeerslichten waarin Nijntje de signalen ‘stoppen’ en ‘doorgaan’ geeft.