Spring naar content

Foto: Keke Keukelaar (CC)

Bibliografie

De verboden tuin (1986) De opdracht (1995) Heimwee naar de DDR en andere vrolijke vertelling (1998) Aangeraakt door goden (2003) Palestina als adderkluwen (2008)


Links


55. Wessel te Gussinklo

1941

Wessel te Gussinklo (Utrecht, 1941) is prozaschrijver en psychotherapeut. Hij debuteerde in 1986 met ‘De verboden tuin’. Deze roman is bekroond met de Anton Wachterprijs.

Te Gussinklo studeerde psychologie in Utrecht. Na zijn opleiding was hij in de eerste instantie werkzaam als psychotherapeut en bracht op 45-jarige leeftijd zijn debuutroman ‘De verboden tuin’ uit. Deze roman is bekroond met de Anton Wachterprijs.

Te Gussinklo’s tweede roman, ‘De opdracht’ (1995), ontving de F. Bordewijkprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en werd genomineerd voor de Librisprijs. Te Gussinklo schreef deze roman in café Zeezicht aan de Nobelstraat. Sinds 1997 bestaat dit café echter niet meer, maar is het café Florin hier gehuisvest.

Te Gussinklo’s werk is gedreven en beklemmend. Zijn personages bevinden zich in een sociaal isolement, maar proberen tegelijk een bestaan te leiden als anderen. Ze willen bij anderen in de smaak vallen, maar vinden ook dat ze zelf superieur zijn door hun unieke inzicht in de werkelijkheid.

In zijn essays laat hij zich dan ook niet leiden door de heersende opinie. Sterker, hij hekelt de intelectuelen die hun intelligentie “verkwanselen aan de heersende mode, het geloof, de politiek, ideologieën en maatschappelijke belangen”, om Jeroen Vullings te citeren, in het artikel dat hij schreef naar aanleiding van Te Gussinklo’s publicatie ‘Palestina als adderkluwen’.

Te Gussinklo betoont zich in zijn essays genuanceerd, zich bewust van complexe werkelijkheden en het ontbreken van één waarheid. En eigenlijk is dat in zijn romans niet anders.