Spring naar content
Laden Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op donderdagavond 12 april vormt Houtzaagmolen de Ster het decor van een feestelijke poëzieavond. Vier dichters – Kira Wuck, Krijn Peter Hesselink, Peter Swanborn en Gerda Blees – dragen voor uit hun recent verschenen of nog te verschijnen werk bij Uitgeverij Podium en vertellen over het schrijfproces dat schuilging achter hun nieuwe bundels. De presentatie van de avond is in handen van Daan Doesborgh. Voorafgaand aan het programma kunt u deelnemen aan een rondleiding met uitleg over de werking van de molen en de geschiedenis van het molenpark.

Tijdens Poëzie in de molen worden voordrachten en interviews afgewisseld met muziek. Het belooft een mooie avond te worden met een veelzijdig programma in de bijzondere setting van de Houtzaagmolen de Ster.

Voorafgaand aan het hoofdprogramma kunt u om 19.00 uur deelnemen aan een rondleiding met uitleg over de werking van de molen en de geschiedenis van het molenpark: Waarom staat de molen op een eiland? Wat is dat eigenlijk, een bovenkruier? Hoeveel mensen werkten er vroeger in de molen? Waren er nog meer molens zoals De Ster in Utrecht? En waar komt het hout vandaan dat – vroeger en nu – in De Ster gezaagd wordt? Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de rondleiding, dus koop tijdig een combinatie-ticket en ben verzekerd van uw deelname.

Over de dichters

Kira Wuck – De zee heeft honger
Met Finse meisjes maakte Kira Wuck een overrompelende entree in de Nederlandse poëzie. Vele duizenden lezers genoten van haar geheel eigen kijk op de wereld. De zee heeft honger gaat over de anonimiteit van de stad, het verlangen om daaraan te ontsnappen en de verlokking van de zee. Familie, of eerder de afwezigheid daarvan, is een terugkerend thema in Wucks poëzie: vreemde moeders op het schoolplein, de nieuwe vriendin van haar vader en de wens om een normaal gezin te zijn in een wegrestaurant. Kira Wuck durft in deze nieuwe bundel meer van haar donkere kant te laten zien, zonder de typerende lichte toon te verliezen.

Krijn Peter Hesselink – Toondoof (verschijnt april 2018)
Hoe kunnen we van anderen verwachten dat ze zich aan ons hechten, als we niet eens van onszelf op aan kunnen? In Toondoof verkent Krijn Peter Hesselink de poreuze grenzen van onze ogenschijnlijk zo welomlijnde identiteit. Na zijn goed ontvangen debuutroman Moederziel – ‘een knap staaltje psychologie’ volgens NRC Handelsblad – keert Hesselink met dit boek terug naar zijn eerste liefde: de poëzie. In deze vijfde dichtbundel van zijn hand krijgen zijn toegankelijke taal en zijn originele beelden een extra dimensie door een verscherpt besef van existentiële kwetsbaarheid.

Peter Swanborn – Het wolkenreparatieatelier (verschijnt april 2018)
Na de veel geprezen dichtbundels Tot ook ik verwaai (over dementie) en Het huis woont in mij (over geheugen) vraagt Peter Swanborn zich in Het wolkenreparatieatelier af wat de alom aanwezige stadsnatuur hem te vertellen heeft. Hij onderzoekt een mussenhangplek, verplaatst zich in de neteldrift van een dagpauwoog die plots in zijn werkkamer verschijnt en leeft mee met waterinsecten die spartelend ten onder gaan. Aan deze vitaliteit van de natuur spiegelt de dichter zich. In virtuoze gedichten bezingt Peter Swanborn de vitaliteit van de natuur en laat hij zien hoe ook de mens tot bloei kan komen.

Gerda Blees – Dwaallichten (verschijnt april 2018)
Aan doodgaan dachten we niet werd lovend ontvangen in de pers en leverde haar de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs, het C.S.S. Crone Stipendium en een Startersbeurs van het Letterenfonds op. Die benutte ze om tewerken aan haar poëziedebuut Dwaallichten. In Dwaallichten onderzoekt Blees de menselijke behoefte om het onbegrijpelijke te begrijpen. Een wereld van zoekende, verliefde, vragende en verwarde personages komt tot leven. Terwijl de verwarring toeneemt, beginnen hun verschillende stemmen door elkaar te lopen. Met betoverende beelden en zinnen laat Blees zien dat wie goed kijkt, onder de wanhoop en de waanzin altijd nog de lichtjes in het asfalt kan zien glimmen.

Daan Doesborgh – presentator
Daan Doesborgh is schrijver en presentator. In 2010 werd hij Nederlands Kampioen Poetry Slam en sinds 2011 is hij als presentator verbonden aan het NK Poetry Slam. Van 2006 tot 2011 was hij actief als stadsdichter van Venlo. Hij publiceerde twee dichtbundels en werkt momenteel aan zijn debuutroman. In samenwerking met de SLAA en Vrij Nederland maakt hij een maandelijkse Poëziepodcast.

Deze avond word georganiseerd i.s.m. Houtzaagmolen De Ster en Uitgeverij Podium.

Ook dit programma is gratis i.c.m. de Literatuurhuispas. De Literatuurhuispas krijgt u als u Huisvriend van Het Literatuurhuis wordt. Voor studenten tot 26 jaar is hij ook los te koop. Zie hier voor meer informatie en de voorwaarden.

do
12.04 2018
Tijd: 20:00 uur
Prijs vanaf: €8,50
Evenement Categorieën: ,
Website Evenement
Word Huisvriend
Locatie

Molen de Ster
Molenpark 3
Utrecht, Nederland

Organisatoren

Houtzaagmolen De Ster
Uitgeverij Podium
Houtzaagmolen De Ster

Delen